Ispod Brankovog mosta u Beogradu osvanuo je mural ubijenoj Darji Duginoj, ćerki ruskog ideologa Aleksandra Dugina, koji se smatra jednim od najbližih savetnika Vladimira Putina.

„Ruska smrt ove devojke koja je poletela u nebo bele kose i avgustovske kiše“, piše na muralu pored lika Darje Dugine.

Dugina je ruska novinarka i ćerka glavnog ideologa Kremlja Aleksandra Dugina. U subotu uveče njen automobil je eksplodirao na auto-putu u blizini Moskve.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ona je poginula na licu mesta, a njen otac nalazio se u vozilu iza nje i prvi je stigao na lice mesta. Zajedno su prisustvovali književnoj večeri u blizini Moskve, na kojoj je Dugin bio jedan od govornika, a Darja počasni gost.

Mnogi pretpostavljaju da je meta atentata bio upravo čovek kog nazivaju „Putinov mozak“ i „Putinov Raspućin“, jer je i sam Dugin trebalo da bude u automobilu sa ćerkom, ali je u zadnjem trenutku odlučio da za Moskvu krene sam.

FSB tvrdi: Ukrajinka odgovorna za atentat

Nedugo potom eksplozije u kojoj je ubijena Dugina, FSB je objavio rezultate istrage o zločinu. Prema njhovim navodima, za ubistvo je odgovorna Ukrajinka Natalija Vovk, koja je već pobegla u Estoniju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vovk je, navodno, iznajmila stan u zgradi u kojoj je živela Dugina, pratila je neko vreme i tako skovala plan. Fotografije na kojima se vide njena dokumenta kruže društvenim mrežama, uz tvrdnje da je reč o bivšoj pripadnici Azovskog bataljona. Kako se navodi u tim objavama, njeno devojčako ime bilo je Šaban. Isto prezime pojavljuje se i na oglasu za prodaju Mini Kuper koji je navodno Vovkova koristila u Rusiji. Kao vlasnik automobila koji se prodaje u Kijevu naveden je Danijel Šaban.

Ukrajina sve demantuje

Sa druge strane, Ukrajina odbacuje optužbe o umešanosti u ubistvo Dugine.

„Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo zločinačka država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država“, rekao je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Komemoracija Duginoj

Komemoracija Darji Duginoj održana je juče u Moskvi. Njen otac Aleksandar Dugin otkrio je o čemu je poslednji put razgovarao sa ćerkom.

„Izvinite, ne mogu da govorim. Zahvalan sam vama, svim našim ljudima, svima koji su se odazvali, koji su pisali. Ona je umrla za narod, za Rusiju. Umrla je na tom frontu, kojeg nema – već ovde. Živela je u ime pobede i umrla u ime pobede“, rekao je Dugin na komemoraciji.

On se prisetio i poslednjeg razgovora koji je vodio sa svojom ćerkom pre njene smrti. Prema njegovim rečima, Darja je tada govorila o želji da zajedno sa svojom zemljom bude na „strani dobra“.

„Nije se plašila, zaista. I poslednji put kada sam razgovarao sa njom, rekla je: „Tata, želim da budem heroj, ratnik, želim da budem sa svojom zemljom. Želim da budem na strani sila svetlosti“, rekao je Aleksandar Dugin tokom komemoracije.

BONUS VIDEO Ćerka glavnog ideologa Kremlja poginula u eksploziji automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)