Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia;EPN/Newscom / Newscom / Profimedia;EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

U Moskvi je juče sahranjena Darija Dugina, ubijena ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina. U međuvremenu, Rusija i Ukrajina nstavljaju da razmenjuju optužbe za njeno brutalno ubistvo, a žena koju je FSB označio kao glavnog krivca - Natalija Vovk, misteriozno je nestala iz Rusije. Ukrajina je oštro demantovala navode o umešanosti u ubistvo Dugine, dok ruski zvaničnici traže hitnu reakciju međunarodne zajednice.

Misteriozna Natalija

Fotografija državljanke Ukrajine Natalije Vovk, koju je ruska Federalna obaveštajna služba (FSB) označila kao ubicu Darje Dugine, objavljena je na društvenim mrežama.

Darija Dugina, komemoracija, sahrana Aleksandar Dugin
Aleksandar Dugin Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Fotografije na kojima se vide njena dokumenta kruže društvenim mrežama, uz tvrdnje da je reč o bivšoj pripadnici Azovskog bataljona. Kako se navodi u tim objavama, njeno devojčako ime bilo je Šaban. Isto prezime pojavljuje se i na oglasu za prodaju Mini Kuper koji je navodno Vovkova koristila u Rusiji. Kao vlasnik automobila koji se prodaje u Kijevu naveden je Danijel Šaban.

Nije poznato da li je reč o rođaku ili suprugu Natalije Vovk, ali ruski mediji napominju da Natalijina ćerka takođe nosi ovo prezime. Takođe, ruska strana koristi ovo prezime kao dokaz da je atentat planiran u Kijevu.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

FSB objavio snimak Vovkove

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) takođe je objavila snimak na kojem se vidi osumnjičena za ubistvo u zgradi u kojoj je živela Darija Dugina. Kako se navodi, na snimku se vidi trenutak kada Vovkova ulazi u Rusiju, useljava se u istu zgradu u kojoj živi njena žrtva i potom odlazi u Estoniju.

Prvo se vidi da Vovk prilikom provere otvara haubu automobila, a kosa joj je svetle boje. U Duginu zgradu je ušla već kao brineta, a istu boju kose imala je prilikom izlaska iz Rusije.

Vovkova iznajmila stan u istoj zgradi kao Dugina

FSB je prethodno objavila rezultate istrage o atentatu u kojem je ubijena Darija Dugina, ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina, kao i fotografiju automobila koji je navodno vozila Natalija Pavlovna Vovk.

„Utvrdili smo da je zločin pripremila i izvršila ukrajinska specijalna služba. Počinilac je Natalija Pavlovna Vovk, državljanka Ukrajine rođena 1979. godine, koja je u Rusiju došla 23. jula 2022. godine zajedno sa svojom dvanaestogodišnjom ćerkom“, navodi se u izveštaju FSB-a.

Foto:printscreen/twitter.com/ivan_8848

Dodaju da je Vovk iznajmila stan u istoj zgradi u kojoj je Dugina živela kako bi prikupila informacije o njenom načinu života. Navodno je koristila mini kuper kojim je ušla u Rusiju registarskih oznaka NR Donjeck, dok je u Rusiji pri povratku u Ukrajinu koristila kazahstanske i ukrajinske tablice.

„Na dan atentata, Vovk i njena 12-godišnja ćerka prisustvovale su književno-muzičkom festivalu ‘Tradicija’, gde je Dugina bila počasni gost“, navodi se u izveštaju FSB i dodaje da su nakon ubistva Vovk i njena ćerka pobegle u Estoniju.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ukrajina sve demantuje

Sa druge strane, Ukrajina odbacuje optužbe o umešanosti u ubistvo Dugine.

„Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo zločinačka država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država“, rekao je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

Podsetimo, Dugina je nastradala u subotu uveče kada je njen automobil eksplodirao. Ona je sa ocem Aleksandrom Duginom, dugogodišnjim savetnikom Vladimira Putina koji je stekao nadimke „Putinov mozak“ i „Putinov Raspućin“, prisustvovala književnoj večeri u blizini Moskve.

PROČITAJTE JOŠ:

Komemoracija Duginoj

Komemoracija Dariji Duginoj održana je juče u Moskvi. Njen otac Aleksandar Dugin otkrio je o čemu je poslednji put razgovarao sa ćerkom.

„Izvinite, ne mogu da govorim. Zahvalan sam vama, svim našim ljudima, svima koji su se odazvali, koji su pisali. Ona je umrla za narod, za Rusiju. Umrla je na tom frontu, kojeg nema – već ovde. Živela je u ime pobede i umrla u ime pobede“, rekao je Dugin na komemoraciji.

On se prisetio i poslednjeg razgovora koji je vodio sa svojom ćerkom pre njene smrti. Prema njegovim rečima, Darija je tada govorila o želji da zajedno sa svojom zemljom bude na „strani dobra“.

„Nije se plašila, zaista. I poslednji put kada sam razgovarao sa njom, rekla je: „Tata, želim da budem heroj, ratnik, želim da budem sa svojom zemljom. Želim da budem na strani sila svetlosti“, rekao je Aleksandar Dugin tokom komemoracije.

BONUS VIDEO: Darija Dugina, ćerka glavnog ideologa Kremlja, poginula u eksploziji automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar