Foto: Printscreen/YouTube/Nebojša Vukanović

Na Trgu Krajine u Banjaluci večeras su se okupili građani i pripadnici grupe Pravda za Davida sa istom porukom - Istina i pravda. David Dragićević (21), nije se vratio kući nakon večernjeg izlaska 17. marta 2018. godine, a njegovo telo je nađeno šest dana kasnije. Policija je saopštila da je smrt mladića nastupila utapanjem ali njegova porodica tvrdi da je David ubijen.

Tačno pre tri godine, izašli su na ovo mesto, nakon konferencije za novinare organizovane u CJB Banjaluka.

Okupljeni traže da se akteri ove konferencije procesuiraju jer su tada, kako tvrde, pokušali kriminalizovati žrtvu i Davidovu smrt predstaviti kao slučajnu.

„Nažalost, nakon tri godine možemo da konstatujemo da ovi ljudi koji su bili na pres konferenciji da niko još nije procesuiran“, rekao je Ozren Perduv iz tog pokreta.

David Dragićević (21), nije se vratio kući nakon večernjeg izlaska 17. marta 2018. godine. U njegovu potragu uključili su se i građani, a telo je pronađeno šest dana kasnije. Policija je saopštila da je smrt mladića nastupila utapanjem i da nema elemenata krivičnog dela. Porodica međutim, nikad nije poverovala u ovu verziju događaja, tvrdeći da je mladić ubijen.

Na konferenciji za novinare MUP-a rečeno je i da je David pre smrti opljačkao kuću u centru Banjaluke i da je bio zavisnik od droga. Međutim, sumnja u policijske izveštaje o njegovoj smrti kao i klevete na račun preminulog mladića bez ikakvih dokaza, doveli su do masovnih protesta građana u Banjaluci.

Nedavno u pismu za Nova.rs, obducent Radovan Furtula koji je bio deo tima na VMA u vreme kada je rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, je objasnio da postoje detalji koji ukazuju na to da je David Dragičević ubijen.

Građani Banjaluke protestovali su skoro godinu dana, dok policija Republike Srpske nasilno nije prekinula demonstracije. Došlo je čak do hapšenja Davidovih roditelja 25. decembra 2018. Istovremeno, u Sarajevu i Mostaru su protestovali građani dajući podršku Davidovom ocu Davoru Dragičeviću i grupi „Pravda za Davida“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar