Nemacka vakcinacija
Vakcinacija u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Od danas u Austriji vakcinisanje više nije stvar izbora. Prvog dana februara na snagu je stupio zakon o obaveznoj vakcinaciji, prema kojem će svi stariji od 18 godina morati da prime neko od cepiva koje su odobrile tamošnje zdravstvene vlasti. Za one koji to odbiju predviđene su kazne.

PROČITAJTE JOŠ:

Svi punoletni građani Austrije mogu da biraju između Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Novavaks vakcine. Obavezna vakcinacija mogla bi da predstavlja problem za građane Srbije i bivših jugoslovenskih država koji žive i rade u Austriji jer je većina naših građana primila vakcine koje austrijske vlasti još nisu odobrile – Sinofarm i Sputnjik.

Prvobitno, plan je bio da se obavezna vakcinacija primenjuje za starije od 14 godina, ali se od toga odustalo zbog pravnih problema u vezi kažnjavanja maloletnika. Kazne, prema zakonu koji važi od danas, iznose najmanje 600 evra, s tim da će prvo biti izdavane opomene, a novčano kažnjavanje stupa na snagu u martu.

Takođe, kazna se može ponoviti na svaka tri meseca, što znači da bi osoba koja tri puta odbije da primi vakcinu morala državi da plati 1.800 evra. Prema rečima austrijskog kancelara Karla Nehamera, sav novac od kazni biće uplaćivan kovid bolnicama.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Pored ove mere, u Austriji je pre nekoliko dana na snagu je stupila još jedna korona mera – ukinut je karantin za nevakcinisane. To znači da oni sada mogu da se kreću slobodno van kuće, kao i da posećuju prijatelje, ali i za njih važi sistem kazni.

Šta kažu brojke?

Kada je tadašnji austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg u novembru prošle godine najavio uvođenje obavezne vakcinacije, u zemlji je potpuno vakcinisano bilo 63,7 odsto stanovnika, dok je jednu dozu vakcine primilo 66,9 odsto građana. Od tog trenutka, procenat vakcinisanih je u porastu, uprkos snažnom negodovanju i protestima širom zemlje.

Na početku decembra potpuno je vakcinisano 67,6 odsto. Najveći skok dogodio se upravo u decembru, a brojke su i u januaru nastavile da rastu. Do kraja decembra, potpuno je vakcinisano 72,9 odsto, što je ukazivalo da sama najava obaveznog cepljenja ima efekta i dovodi do povećanja ove stope.

Kako se približavao trenutak odluke, tako je rasla i stopa vakcinacije. Podaci pokazuju da je krajem januara u Austriji 75,5 odsto stanovnika potpuno vakcinisano, dok je jednu dozu primilo 75,6 odsto građana.

Austrija Bec policija
Policija u Beču Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Lutrija za nevakcinisane

Kako bi i najzakletije protivnike vakcinacije podstakli da ipak prime cepivo, austrijske vlasti odvojile su budžet od 1,4 milijardi evra za takozvanu vakcinacionu lutriju.

Svaka osoba koja se nalazi u registru vakcinisanih – ima mogućnost da osvoji nagradu. Predviđeno je da svaki deseti stanovnik koji je primio cepivo ima šansu da osvoji bon od 500 evra, što važi i za one koji će se u narednom periodu odlučiti na ovaj korak.

Bonovi će moći da se koriste u austrijskim kompanijama – prodavnicama, restoranima, hotelima, kulturnim i sportskim institucijama.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar