Redžep Tajip Erdogan Foto:Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Turski državni tužilac Bekir Sahin zatražio je od Ustavnog suda da zabrani Narodnu demokratsku stranku (HDP), optužujući ih da deluju kao politički front zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Pročitajte još:

HDP je treća najjača stranka u turskom parlamentu i među najglasnijim su kritičarima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji već dugo javno iznosi tvrdnje kako je ta prokurdska stranka zapravo paravan za “kurdske teroriste”.

Sahin je u sredu podneo tužbu Ustavnom sudu, navodeći kako HDP “deluje sa PKK teroristima i povezanim organizacijama, ponašajući se kao produžena ruka takvih organizacija”, javila je državna agencija Anadolija.

Njegova tužba je podignuta samo par sati nakon što je parlament oduzeo poslaničko mesto Omeru Faruku Gergerlioglu, HDP-ovom predstavniku kojem je Žalbeni sud potvrdio presudu za “širenje terorističke propagande”.

Gergerlioglu, nekadašnji pobornik Erdogana koji se pridružio HDP-u nakon što se razočarao njegovom politikom, je 2016. na društvenim mrežama podelio članak u kojem se poziva na mirovne pregovore s PKK-om, te je napomenuo kako bi u taj proces trebalo uključiti i zatvorenog vođu PKK-a Abdulaha Odžalana. Zbog svoje objave je 2018. osuđen na dve i po godine zatvora.

Gergerlioglu je već 14. parlamentarni poslanik HDP-a kojem je oduzet poslanički imunitet od 2016. do danas, a u prethodnom slučaju su dva zastupnika ostala bez svojih mandata prošlog juna, pod sličnim optužbama.

Dok je Sahin podizao optužnicu protiv cele stranke, predstavnici HDP-a protestovali su zbog izbacivanja Gergerlioglua iz parlamenta, koji je tvrdio kako mu je nezakonito oduzet imunitet, jer njegovu presudu još nije potvrdio Ustavni sud.

Stranka je u saopštenju osudila optužnicu i nazvala je “teškim udarcem protiv demokracije”, i pozvala sve koji ih podržavaju da pruže otpor. “Pozivamo sve demokratske snage, društvenu i političku opoziciju, te naš narod da se pridruže zajedničkoj borbi protiv ovog političkog puča”, rekli su iz stranke.

Iz sveta i regiona čitajte:

Na najnoviji razvoj događaja zabrinuto je reagovalo i ministarstvo spoljnih poslova SAD-a, koje je upozorilo da bi zabrana HDP-a “dodatno potkopala” demokratiju u Turskoj. “Pozivamo tursku vladu da poštuje slobodu izražavanja u skladu sa zaštitama navedenim u turskom Ustavu i s turskim međunarodnim obvezama”, stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Turska lira, koja se već dugo bori s visokom inflacijom, dodatno je pala 1,5% u odnosu na dolar nakon najave tužbe, u strahu da će najnoviji razvoj događaja dodatno pogoršati odnos Turske i zapadnih zemalja s kojima trguje.

Ustavni sud na papiru je nezavisno telo koje bi moglo da odbaci Sahinovu tužbu bez pokretanja postupka protiv HDP-a, no tursko pravosuđe sve češće deluje kao produžena ruka predsednika Erdogana, koga zapadne države optužuju da koristi sudove kao sredstvo za obračun s političkim protivnicima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar