Foto: N1

Ministarka spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Bisera Turković (SDA) izjavila je da dolazak visoke delegacije Srbije, sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem na čelu, na obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH osporio i ocenio neustavnim, direktno narušava odnose BiH i Srbije.

„Nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH je krivično delo, te bi organizatori neustavnog obeležavanja mogli da budu predmet pravosudnog procesa. Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i saučešesništvo u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose BiH i Srbije“, rekla je Turković.

Ona je istakla da su zvaničnici Srbije, u duhu dobrosusedskih odnosa, dobrodošli u BiH u cilju gradjenja međusobnog uvažanja i poštovanja, ali ne i na obeležavanje događaja čije je obeležavanje Ustavni sud BiH ocenio kao neustavno.

Turković je navela da je odlukama Ustavnog suda BiH obeležavanje 9. januara označeno kao kršenje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

„Niko ne spori pravo entiteta da obeležavaju svoje praznike koji su u skladu sa Ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Srbije u BiH, ali 9. januar, odlukom suda ne može biti obeležavan kao dan Republike Srpske“, naglasila je ona.

Sarajevski mediji ranije su objavili da će Dačić predvoditi delegaciju Srbije u kojoj će, kako je navedeno, biti nekoliko ministara i narodnih poslanika.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik napustio salu dok je intonirana himna BiH pa negodovao što je puštena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar