Izvor: N1 (Proslava u Banjaluci, arhivska fotografija)

Proslava 9. januara, Dana Republike Srpske, izazvala je oštre polemike između gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (SDP) i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića (SNSD).

Karić je izjavila da se „neustavno obeležavanje 9. januara seli u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom“.

Ćosić joj je odgovorio da se „dan Republike Srpske slavi u Istočnom Sarajevu i da ga slave ljudi koji su stanovnici RS i koji je vole“.

Dodao je da bi gradonačelnica Sarajeva trebalo da, kao „svaka politički normalna i osvešćena osoba, poštuje pravo drugih da slave ono što žele“.

„Karićeva kao gradonačelnica ima pravo na svoje mišljenje, ali ja nikada ne komentarišem ni dan Federacije BiH niti dan Grada Sarajeva 6. april, koji je zajednički datum svih nas. Ono što najmanje ima pravo jeste da ona komentariše dan Republike Srpske, koji očigledno ne voli“, rekao je Ćosić agenciji Srna.

Još je kazao da je Benjamina Karić „gradonačelnica i živi u gradu koji su stvarali naši roditelji“, naglašavajući da „Srbi sada imaju svoje Istočno Sarajevo koje grade, vole i posvećeni su njemu“.

Potom se opet oglasila gradonačelnica Sarajeva, koja je navela da Ćosić jeste jednim delom u pravu. „Gradonačelčniče Ćosiću, u pravu ste, Sarajevo jeste i vaše i tačno je da su ga gradili i vaši roditelji. To jeste vaš glavni grad i treba da se ponosite njime“, kazala je ona.

Dodala je da su „naši roditelji i preci gradili i Sarajevo i Banjaluku i Foču i Prijedor i sve zajedničke prelepe bosanske gradove“. „Čiji god su roditelji gradili Sarajevo, grad im je otvoren, osim onima koji su ga posle ubijali“, napisala je Karić.

Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se po prvi put održati van Banjaluke.

Svečani defile održaće se u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH osporava proslavu Dana RS 9. januara, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Smatra se da je proslava Dana RS na taj dan diskriminatorska po gradjane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi.

Bošnjačka udruženja najavila protest

Bošnjačka udruženja prostekla iz minulog rata najavila su za sutra okupljanje u Muzeju hrabrosti povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Istovremeno, čelnik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak poručio je da će svečani defile u Istočnom Sarajevu povodom Dana RS biti obeležen „masovno i dostojanstveno, bez obzira na najavljena okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja“.

Prema izveštaju Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), bošnjačka udruženja – od Zeleni beretki do Udruženja generala, pozivaju na sutrašnje okupljanje u Sarajevu.

Na skup su pozvane i nevladine organizacije, pripadnici Armije BiH, MUP RBiH, civilne žrtve rata, porodice poginulih boraca. Oni su i od Kristijana Šmita kao i predstavnika EU, NATO, OEBS i svih ambasada zatražili da reaguju i da zaustave obeležavanje Dana RS.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik napustio salu dok je intonirana himna BiH pa negodovao što je puštena