Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Donald Tramp, odlazeći američki predsednik, objavio je na Tviteru da se neće pojaviti na inauguraciji novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena. Predsednik Tramp nema obavezu da prisustvuje ceremoniji inauguracije, a prema ustavu takođe uživa sva svoja predsednička prava i ovlasti do 20. januara u podne.

„Za sve one koji su pitali, neću ići na inauguraciju 20. januara“, napisao je Tramp na Tviteru.

 

Niko u SAD-u nije očekivao uobičajeno glatku tranziciju vlasti nakon pobede Bajdena na izborima 2020. godine, zbog karaktera predsednika Donalda Trampa i njegovog odbijanja da prizna poraz.

Predsednik Tramp nema obavezu da prisustvuje ceremoniji inauguracije, a prema ustavu takođe uživa sva svoja predsednička prava i ovlasti do podneva 20. januara.

Tramp je ipak pristao da provede tranziciju vlasti. Na to se odlučio nakon što su njegove pristalice nasilno ušle u Kongres želeći da spreče potvrđivanje Džoa Bajdena za novog čelnika Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova odluka da provede tranziciju vlasti se smatra prvim javnim priznanjem poraza na predsedničkim izborima održanim u novembru prošle godine. Ranije je tvrdio da je pokraden na izborima.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare