Boris Džonson sa suprugom Keri Simonds
Boris Džonson sa suprugom Keri Simonds Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Konzervativna partija zabeležila je trijumf, dok je Laburistička stranka potučena do nogu na lokalnim i regionalnim izborima u Velikoj Britaniji.

Prvo javno izjašnjavanje birača od početka pandemije kovida 19 pokazuje da se uspešan program vakcinacije, iza koga stoji britanska vlada, pretočio u milione glasova. Radi se o najvećoj rundi lokalnih izbora u poslednjih 50 godina.

U Engleskoj, vladajući konzervativci ne samo da su značajno povećali broj opštinskih odbornika, već su na vanrednim izborima osvojili poslaničko mesto na izbornoj jednici Hartlpul, koja je uporište laburista od svog osnivanja 1974. godine.

U Hartlpulu je kandidatkinja konzervativaca Džil Mortimer osvojila 7.000 glasova više nego laburistički kandidat Pol Vilijams. Među 16 kandidata u toj izbornoj jedinici, Mortimer je osvojila 15.529 glasova, dok je Vilijams uzeo samo 8.589.

Premijer Boris Džonson zahvalio se građanima Hartlpula što su „ukazali poverenje“ konzervativcima, dok je kopredsedavajuća partije Amanda Miling rezultat nazvala istorijskim.

„Oduševljeni smo što su građani Hartlpula ukazali svoje poverenje Džil i konzervativcima kako bismo doneli promene, investicije i poslove koje Hartlpul zaslužuje“, rekla je Milingova.

Lider levice ser Kir Stramer ogorčen je zbog rezultata, dok premijer Boris Džonson slavi sa glasačima u Hartlpulu.

Jedini značajan izuzetak je Sadik Kan, koji je, prema preliminarnim rezultatima, uspeo da zadrži mesto gradonačelnika Londona.

 

Sadik Kan Sadiq Khan
Sadik Kan Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Iz Laburističke stranke sve su glasnije ocene da novog lidera stranke treba tražiti van parlamenta, što je jasna aluzija da bi Kan mogao da se uspne do samog vrha opozicije u Britaniji.

Prva ministarka škotske vlade Nikola Sturdžen zadržala je svoje poslaničko mesto u jednoj od glazgovskih izbornih jedinica potukavši regionalnog lidera Laburističke stranke Anasa Sarvarsa.

Ni konzervativci ne prolaze ništa bolje među Škotima gde je na malom, ali značajnom dobitku Liberalno-demokratska partija.

Značajno je i to što ŠNP trenutno nema većinu za samostalnu upravu nad Škotskom.

Time su dovedene u pitanje najave Nikole Sturdžen da bi mogla da raspiše novi referendum o nezavisnosti.

Rezultati lokalnih, gradskih i regionalnih izbora u Velikoj Britaniji biće poznati do kraja nedelje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)