Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH, EPA-EFE/LUCA ZENNARO, EPA-EFE/TELENEWS

Sa početkom vakcinacije širom Evrope i sveta uvedene su i kovid potvrde, kao dokument bez kojeg nije moguće putovati preko granice i dokumet koji je, u zavisnosti od važećih mera u svakoj državi pojedinačno, otvarao vrata restorana, frizerskih salona i drugih objekata. Međutim, sada se sve češće mogu čuti mišljenja da su kovid potvrde "odslužile svoje" i da bi ih trebalo ukinuti. Da li je to realan scenario?

PROČITAJTE JOŠ:

Izrael

„Izrael bi trebalo da ukine svoj sistem zelenog kovid sertifikata“, izjavio je prošle nedelje Avigdor Liberman, ministar finansija te zemlje nakon sastanka sa premijerom Naftalijem Benetom i ministrom zdravlja Nitzanom Horovicem na kojem se dogovoreno da će više od 25 miliona antigenskih testova biti podeljeno Izraelcima u narednim danima.

„Nema medicinske i epidemiološke logike u zelenom sertifkatu, sa čim se slažu mnogi stručnjaci. To je direktna šteta po privredu i svakodnevno funkcionisanje, a pored toga, doprinosi stvaranju panike u javnosti. Radim na eliminisanju zelenog sertifikata i očuvanju normalne rutine za sve nas“, napisao je Liberman na Tviteru.

U Izraelu samo ljudi koji su vakcinisani, koji su preležali koronu ili su testirani negativno mogu da pristupe određenim aktivnostima i mestima, a u nekim slučajevima je zeleni sertifikat neophodan i za radno mesto.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Hrvatska

U Hrvatskoj je opoziciona stranka „Most“ predala Saboru potpise građana koje je prikupila za respisivanje referenduma kojim bi bilo traženo ukidanje kovid potvrda.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da Hrvatska zasad nema nameru to da uradi, ali da je to opcija kada brojke novozaraženih budu u padu. Dodao je i da smatra da bi hrvatski Zavod za javno zdravlje trebalo da pokrene raspravu o tome u struci, ali i da o tome treba da se izjasni i vlada. Prema njegovim rečima, odluka o ukidanju potvrda je na stručnjacima, ali on lično smatra da su kovid potvrde opravdale svoju svrhu.

Zeleni sertifikat
Foto:EPA-EFE/TELENEWS

Velika Britanija

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je prošle nedelje najavio da se ukidaju sve korona mere u toj zemlji. Država prelaze na plan B, što znači da kovid potvrde više neće biti obavezne u Engleskoj. Maske za lice takođe više neće biti obavezne, kao ni rad od kuće. Premijer Velike Britanije je istakao da vlada planira da „definiše dugoročnu strategiju za život sa koronavirusom“.

Kovid potvrde za putovanja

Istovremeno, Evropa menja uslove za putovanja koji su do sada bili na snazi.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Savet EU juče je usvojio preporuku o „koordinisanom pristupu“ kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije koronavirusa. Preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status, umesto situacije na regionalnom nivou (zelena, narandžasta ili crvena zona).

Ovo znači da će putovanja za građane Srbije u narednom periodu verovatno biti olakšana, iako je na državama članicama EU da odluče o striktnoj primeni preporuka Saveta EU. Obzirom na to da je fokus sada na individualnom pristupu, građani Srbije koji poseduju validan digitalni sertifikat imaće manje ograničenja prilikom putovanja, ali i jasnija pravila o tome u koju zemlju mogu da uđu i pod kojim pravilima.

Zeleni sertifikat
Zeleni sertifikat Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare