Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Slike napada na Kapitol još uvek su sveže: akteri su ultradesničarske milicije „Ponosni momci“ i „Čuvar zakletve“. Američki administrativni okrug Vašington DC podneo je sada tužbu protiv ovih grupa.

PROČITAJTE JOŠ:

Generalni tužilac Vašingtona, Karl A. Rasin, optužuje za zaveru „Ponosne momke“ i po nasilju poznate „Čuvare zakletve“ i prebacuje im da su planirali, promovisali i učestvovali u napadu na Kapitol.

„Rezultat tog planiranja napada na Kapitol 6. januara, nije bio ni protest ni miting“, navodi se u žalbi. „To je bio koordinisani čin domaćeg terorizma. Od optuženih se traži da plate odštetu u neutvrđenom iznosu, uključujući i odštetu za policijske službenike povređene u nasilju, prenosi Dojče vele.

Zakon o Kju Kluks Klanu

Radikalne pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upale su na Kapitol pošto je tamo trebalo da bude overena pobeda demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra. U napadu je poginulo pet osoba, među kojima i jedan policajac.

Tužba grada Vašingtona zasnovana je na zakonu iz 1871. poznatom kao Zakon o Kju Kluks Klanu. Zakon je donesen da bi se suzbile rasističke grupe poput Kju Kluks Klana, koje su se protivile jednakosti crnaca nakon građanskog rata u SAD. Jedan član tog zakona zabranjuje zavere osmišljene da spreče nosioci funkcije da obavljaju svoje službene dužnosti.

Na osnovu Zakona o Kju Kluks Klanu, poslanik demokrata Beni Tompson je još u februaru tužio „Ponosne momke“, „Čuvare zakletve“, Donalda Trampa i njegovog bivšeg advokata Rudija Đulijanija.

Anketni odbor

Anketni odbor Predstavničkog doma takođe se bavi pozadinom napada na Kapitol. Poslanici ispituju, između ostalog, kakvu su ulogu u napadu imali Tramp i njegovo okruženje.

U ponedeljak je odbor preporučio podizanje optužnice zbog nepoštovanja Kongresa protiv Marka Medousa, tadašnjeg šefa štaba Bele kuće. No, Medous je odbio da se odazove pozivu Odbora. Predstavnički dom je potom u sredu izglasao podizanje optužnice protiv 62-godišnjaka – sa 222 glasova za i 208 protiv. Sada o tome mora da odluči Savezni tužilac odgovoran za prestonicu Vašington, u konsultaciji sa Ministarstvom pravde.

Bivši glavni strateg Donalda Trampa, Stiv Benon u novembru je optužen za nepoštovanje Kongresa. Uticajni desničarski populista je takođe odbio da se pojavi pred Anketnim odborom kongresa.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar