Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

"Da se što pre suočimo sa sudom građana", rekao je sada već premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, neposredno pre nego što su poslanici crnogorskog parlamenta izglasali nepoverenje vladi koju predvodi. Iako su se i sinoć spominjale moguće koalicije, dogovori i potencijalni datumi izbora, zasad je neizvesno hoće li biti formirana neka nova parlamentarna većina koja će iznedriti mandatara, ili Crnu Goru očekuju vanredni parlamentarni izbori.

Burno je bilo sinoć u crnogorskom parlamentu prilikom rasprave o Abazovićevoj vladi. Demokratska partija socijalista (DPS), koju predvodi predsednik države Milo Đukanović, zajedno sa svojim koalicionim partnerima Socijaldemokratskom partijom, Liberalnom partijom, Socijaldemokratama i Demokratskom unijom Albanaca, podnela je parlamentu inicijativu za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

Nakon nešto više od 12 sati rasprave, tokom koje su razmenjivane i uvrede, 50 poslanika glasalo je za pad Abazovićeve vlade. Osim onih koji su pomenutu inicijativu i podneli, za rušenje vlade glasali su poslanici Demokratske Crne Gore, koju predvodi Aleksa Bečić i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Abazović je još tokom rasprave pominjao novu parlamentarnu većinu, ali mogli su se čuti i navodi o vanrednim parlamentarnim izborima.

Nova većina koja će dati mandatara

Abazovićeva vlada sada će obavljati dužnost u tehničkom mandatu. Jedna od opcija pred Crnom Gorom jesu pregovori o formiranju nove parlamentarne većine, koja će moći da ponudi mandatara za sastav 44. vlade. U tom slučaju, predsednik Milo Đukanović mora da mu ponudi mandat, nakon čega će taj kandidat pokušati da sastavi vladu.

Iz redova Demokrata sinoć su saopštili da pregovori o formiranju nove vlade mogu da počnu odmah.

Iako su više puta optuženi da će upravo oni formirati novu većinu sa DPS-om, Demokrate ističu da neće praviti dogovor sa partijom Mila Đukanovića.

Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Na razgovor „stare većine“ pozivali su i čelnici Demokratskog fronta (DF). Pod starom većinom misli se na partije koje su odnele pobedu na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine – DF, Demokrate, URA, Prava, Ujedinjena, SNP. Uprkos tome što su iz DF-a spremni na dogovor, čini se da ostali politički činioci stare većine ne žele da sednu za pregovarački sto.

Tako je Abazović sinoć tokom rasprave poručio da Građanski pokret URA neće učestvovati u pregovorima o novoj vladi.

„Večeras imamo mogućnost da glasamo i da ne glasamo za inicijativu DPS-a. Ako večeras padne vlada, srećno vam bilo. Pokret URA više nemojte zvati“, rekao je Abazović odgovarajući na izglaganja poslanika. Prema njegovim rečima, isto će učiniti i SNP, ali se iz te partije još uvek nisu oglašavali.

Izbori 23. oktobra

Ukoliko stranke ne mogu da se dogovore o formiranju nove vlade, ili, pak, eventualni mandatar ne uspe da je formira, predsednik Đukanović mora da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedna od opcija je da se oni održe kada i lokalni – 23. oktobra. Sam Abazović je poručio da njegova URA želi na nove izbore, a to su bile i poruke DF-a i Demokrata koje je javnost mogla da čuje nakon formiranja manjinske vlade.

Izbori na proleće 2023. 

Treća opcija jeste organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora na proleće 2023. godine, kada će građani Crne Gore birati predsednika.

Do tada, vlada bi morala da radi u tehničkom mandatu.

„Da se suočimo sa sudom građana. Verujem da tada DPS neće formirati nijednu vladu“, poručio je sinoć u parlamentu Dritan Abazović, koji je bio na čelu vlade od 28. aprila ove godine.

BONUS VIDEO Izjava Dritana Abazovića nakon potpisivanja ugovora

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)