Foto: printscreen/Hospital Partnerships

Evropa može da se nada povratku u "normalniji" život tek na leto, pod uslovom da se vakcinišemo, ali ćemo verovatno i tada nositi zaštitne maske, smatra slovenački infektolog dr Andrej Trampuž.

Kada se uzme u obzir da vakcinacija kreće krajem godine, da će biti potrebno vakcinisati mnogo ljudi, da će do tada veliki broj njih biti pozitivno, mislim da o normalnom ili normalnijem životu ne možemo govoriti pre početka idućeg leta, otprilike pola godine nakon početka vakcinisanja, rekao je Slobodnoj Dalmaciji dr Trampuž, slovenači specijalista infektologije i interne medicine, vodeći čovek odeljenja hirurške infektologije u jednoj od najpoznatijih evropskih bolnica, „Karite“ u Berlinu.

Pročitajte još:

I u toj bolnici, kao i mnogim bolnicama u Evropi, „muku muče“ s prostorom, odnosno smeštajem pacijenata sa koronom.

„S obzirom na to da je ‘Karite’ najveća bolnica u ovom delu, s najboljim kadrom i opremom, svi obolele od kovida šalju nama. Trenutno imamo mnogo pacijenata, tako da svako malo otvaramo odeljenja za nove pacijente. Još dve do tri sedmice možemo da primamo pacijente u bolnici a onda ćemo morati da pređemo na druge kapacitete, kao što su montažne bolnice ili banje koje će postati kovid centri“, rekao je Tampuž.

Kaže da najveći pritisak u Nemačkoj, kao i drugde, trpe medicinski radnici.

„Radimo bez prestanka po 20 sati na dan. Primera radi, ja ne spavam dnevno više od četiri sata. Ne odlazim kući, samo jednom nedeljno, spavam u bolnici i svatko od nas daje maksimum sebe kako bi pomogao obolelima. Stoga i dalje ne mogu da razumem one koji ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i koji se ponašaju kao da se ništa ne događa“, rekao je on.

Tompuž navodi da, iako i dalje ima onih koji misle „lako ćemo“, u Nemačkoj je, prema istraživanjima, više od 70 posto onih koji podržavaju uvođenje još rigoroznijih mera.

„Svi želimo normalan život“

Iz sveta i regiona čitajte i:

„Svi mi želimo normalan život, a njega ćemo dobiti natrag samo ako se budemo pridržavali mera „, ističe dr Trampuž.

Kada je reč o vakcini protiv korone, Tampuž kaže da bi se vakcinisao samo cepivom sa najvećom učinkovitošću.

„To su, koliko sada znamo, Fajzerova i Modernina vakcine, koje su efikasne 95 posto. Prema svemu sudeći, nuspojave nisu teške i česte, no ima i nekih koje će biti malo teže, pa neće moći da se vakcinišu pojedine grupe ljudi, a to će se videti narednih meseci. Svakako, treba se vakcinisati jer je kovid 19 vrlo opasan protivnik“, zaključio je dr Trampuž.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar