Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, File

Džena Elis, bivša advokatica Donalda Trampa, koja mu je pomogala da iznese lažne tvrdnje o rezultatima izbora 2020. godine, priznala je na disciplinskom saslušanju u Koloradu da je lažno predstavila dokaze najmanje 10 puta. Tramp je te godine tvrdio da su izbori pokradeni i da je trebalo da pobedi on, a ne Džo Bajden.

„Elis je dala ove lažne izjave na Tviteru i raznim televizijskim programima, uključujući Foks biznis, MSNBC, Foks njuz i Njuzmaks“, napisao je glavni disciplinski sudija u Koloradu Brajon Ladž u mišljenju na šest stranica, prenosi Politiko.

Stranke su saglasne da je ovim lažnim izjavama okrivljeni prekršio kodeks ponašanja državnog tužioca, koji propisuje da je profesionalno nedolično ponašanje advokata da bude nepošten, da se bavi prevarom ili da se lažno predstavlja“, napisao je sudija koji je osudio Ellis zbog nedoličnog ponašanja.

Prvo priznanje iz Trampovog tima o lažima posle izbora 2020.

Elis je najnovija advokatica u Trampovom timu, koja je bila uključena u postizborne napore bivšeg predsednika da obmane javnost o svojoj pobedi na izborima.

Advokatu Rudiju Đulijaniju suspendovana je licenca i čeka konačnu odluku u disciplinskom procesu u Vašingtonu, advokat D.C. Džon Istman se priprema za disciplinske mere u Kaliforniji.

Ali Elis je prva advokatica iz Trampovog pravnog tima koja je priznala da je pogrešno predstavila dokaze o Trampovoj pobedi.

Ona je 13. novembra 2020. godine tvrdila da Hilari Klinton nije priznala izbore 2016. Nekoliko dana kasnije, Elis je izjavila da Tramp ima dokaze o „koordinisanim naporima u svakoj državi da prebaci Trampove glasove na Džoa Bajdena“.

Ona je tada rekla i da se manipuliše glasačkim listićima i da se tajno prebrojavaju.

Ona je 30. novembra 2020. na Foksu rekla da je Tramp pobedio i dobio veliki broj glasova. U decembru je tvrdila da je Trampov tim otkrio pola miliona nelegalnih glasova u Arizoni, piše Index.hr.

***

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar