Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je Ivana Tramp, prva supruga Donalda Trampa, sahranjena prošlog meseca u njegovom Tramp nacionalnom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džerziju, malo ko je odmah pretpostavio da bi ova lokacija mogla da posluži kao metod za izbegavanje poreza.

Poreski zakon u Nju Džerziju izuzima zemljište na groblju od svih poreza, stopa i procena – a njen grob kao takav potencijalno ima poreske implikacije za imovinu porodice Trampa koja oseduje golf terene u državi u kojoj su porezi na imovnu i zemljište prilično visoki.

Prema dokumentima koje je obradila ProPublika, porodični fond Trampovih je ranije tražio da se obližnja imovina u Nju Džersiju odredi kao neprofitna kompanija za groblja. Ali Ivana Tramp koja je umrla ranije ovog meseca u 73. godini, nakon pada u kući na Menhetnu u Njujorku, prva je osoba za koju se zna da je sahranjena na golf terenu gde Donald Tramp i njegova porodica provode vreme u toku leta, prenosi Gardijan.

Prema poreskom zakonu Nju Džerzija, zemljište za sahrane nisu samo izuzete od poreza na nekretnine, stopa i procena ili poreza na ličnu imovinu, već i poreza na poslovanje, poreza na promet, poreza na prihod i poreza na nasledstvo, navodi Insajder.

Bruk Harington, profesorka sociologije na koledžu Dartmut u Nju Hempširu, napisala je u subotu na Tviteru da je ispitala tvrdnje da bi mesto počivanja Ivane Tramp takođe mogle da koristi poreskom planiranju njenog bivšeg muža.

„Kao poreski istraživač, bila sam skeptična prema glasinama da je Tramp sahranio bivšu ženu u tu tužnu malu zemlju na svom golf terenu u Bedminsteru samo zbog poreskih olakšica. Pa sam proverila poreski kod Nju Džerzija i to je trostruko izbegavanje poreza. Porez na imovinu, porez na prihod i promet“, napisala je Harington nakon što su na društvenim mrežama počela da se pojavljuju mišljenja u kojima se Tramp optužuje da je prvenstveno motivisan mogućnošću poreske olakšice.

Harington je kasnije tvitovala puni poreski kod Nju Džerzija za zemljište na groblju. Iako ne postoji odredba o količini ljudskih ostataka koji su neophodni da bi se kvalifikovali za groblje, oporezuje se prodaja venaca, većih zimzelenih arandžmana, cveća i drugih sličnih artikala.

Ivana Tramp Foto: Dennis Van Tine / Zuma Press / Profimedia

Prethodni izveštaji su sugerisali da je Tramp planirao da izgradi različite vrste groblja na golf terenu u Bedminsteru.

Prošle nedelje je ovo mesto bilo domaćin održavanja LIV turnira koji podržava Saudijska Arabija i koje je bilo fokus protesta nekih porodica žrtava terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Američka javna radio stanica NPR je izvestila 2012. godine da je Tramp planirao da sebi izgradi mauzolej na imanju, što je izazvalo neke lokalne prigovore. Taj predlog je kasnije proširen na groblje koje bi moglo da sadrži više od 1.000 mogućih grobova.

Taj plan je kasnije odbačen i zamenjen je dizajnom za „privatno porodično groblje sa 10 parcela“ na istom mestu i ponovo je prerađen u predlog za komercijalno groblje sa 284 parcele, izvestila je stanica.

Donald Tramp Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Ivana Tramp je sahranjena na parceli blizu prve rupe golf terena, posle komemoracije koja je održana na Menhetnu 20. jula. Njeno počivalište trenutno je obeleženo rudimentarnim vencem od belog cveća i graviranim granitnim kamenom.

BONUS VIDEO: Medenica i Zarić: Nova društvena mreža Donalda Trampa je način da okupi istomišljenike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare