Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER / JIM LO SCALZO, Patsy Lynch / Alamy / Alamy / Profimedia

Prva supruga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa - Ivana, preminula je u 74. godini. Ivana i Tramp su imali burnu vezu i brak, a potom i još burniji razvod. U igri su bili milioni dolara, brojna imovina i naravno starateljstvo nad decom. Ona je uvek ostala čvrsta pri stavu da je ona "prva supruga, pa samim tim i 'prava' prva dama" u vreme kada je Tramp bio na funkciji.

Ivana i Donald su se upoznali 1976. godine tokom jednog izlaska u Njujorku. Varnice među njima su bile očigledne, pa su ubrzo otpočeli vezu.

U svojim memoarima je pisala kako je Tramp njoj i njenim prijateljima obezbedio sto u popularnom restoranu na Menhetnu, da je platio račun i da ju je odvezao do hotela u Kadilaku.

„Moji instinkti su mi rekli da je Donald pametan i zabavan – potpuno američki dobar momak“, napisal je u svojoj knjizi „Odgajaji Trampove“ iz 2017. godine.

Činilo se da je njihova veza dobro počela, jer su se venčali nešto više od godinu dana nakon što su se upoznali 1977 godine. Samo nekoliko meseci kasnije dobili su prvo dete, a u narednim godinama još dvoje.

Dok su bili u braku bili su i poslovni partneri. Radili su na projektima kao što su – razvoj Trampovog tornja na Petoj aveniji u Njujorku, renoviranje Grand Hajata u Njujorku i izgradnja kazina Tramp Tadž Mahal u Atlantik Sitiju.

Donald i Ivana Tramp Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ali, do 1989. godine, primećeni su problemi pošto su viđeni kako se svađaju na odmoru u Aspenu u Koloradu nakon što je Ivana otkrila da Donald ima aferu sa Marlom Mejlp – koja će mu kasnije postati druga žena.

Već naredne godine počeli su da nižu novinski natpisi o njihovom razvodu, a onda je usledila pravna bitka oko legitimiteta četiri predbračna ugovora o kojima je par uzastopno pregovarao tokom godina.

Ivana Tramp Foto: SMG / Zuma Press / Profimedia

Dobila 14 miliona dolara

Kolumnistkinja rubrike o poznatima Liz Sit je mesecima pisala o kraju braka Trampovih. Naslovna strana za magazin Pipl o razvodu iz februara 1990. nasila je naslov „Tramp protiv Trampa: Sukob oko milijardi dolara“.

Njujork tajms je 1991. godine izvestio da je nagodba o razvodu uključivala 14 miliona dolara, vilu u Konektikatu sa 45 soba, stan u Tramp Plazi i korišćenje Mar-a-Laga tokom jednog meseca godišnje.

Razveli su se u decembru 1990. godine pod uslovom da Ivana potpiše ugovor o tajnosti podataka. Razvod je okončan 1992. godine.

Ostaće upamćena i po tome što se 1996. godine pojavila u filmu „Klub prvih žena“, gde je glumila samu sebe. Tada je izgovorila čuvenu rečenicu „Ne ljutite se, uzmete im sve“, kojom šalje poruku junakinjama filma koje se razvode.

Donald i Ivana Tramp Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Čuli su se bar jednom nedeljeno

Ivana je tokom razvoda optužila Donalda za silovanje i da joj je otkinuo šakom pramen kose. Ipak kasnije je okrenula ploču, ističiću da je jeste upotrebila reč „silovanje“, ali da nije htela da „njene reči budu protumačene u bukvalnom ili krivičnom smislu“.

Trampa su 2017. godine pitali za ove optužbe, a on je rekao da se to nikada nije desilo.

Ipak, pored svega, nisu ostali u lošim odnosima. Štaviše, bili su čak i prijatelji nakon razvoda. Kako pišu mediji, imali su običaj da se čuju makar jednom nedeljno. Ivana je jednom prilikom otkrila da ju je Tramp često pitao za savete u vreme dok je bio predsednik, kao i da je ona ta koja ga je podstakla da koristi Tviter.

Ivana Tramp je uglavnom ostala po strani u decenijama nakon razvoda. Na promotivnom događaju 2018. godine na Menhetnu je izbegla da odgovori na pitanje o tome kako je na njen život uticao izbor Donalda Trampa za predsednika.

„Zaista, neću da ulazim u politiku“, rekla je tada.

Podržala Trampa na izborima

Ivana je 2016. godine rekla da prati Donaldovu predsedničku kampanju i da navija za njegovu pobedu. Tada je istekla da je uverena da bi to bio najbolji izbor za Amerikance.

„Verujte mi – bio bi sjajan predsednik SAD! On bi uvek bio 100 odsto angažovan, vodio bi pregovore, dogovore, baš onako kako to decenijama radi u svojim kompanijama. On može da uradi ono što ne može niko drugi“, rekla je Ivana Tramp u intervjuu za Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ja sam prava prva dama“

Ivana Tramp i Donaldova sadašnja supruga Melanija Tramp nikada nisu eksplicitno rekle da se ne vole, ali njihovi postupci tokom prethodnih godina su pružili uvid u njihove osećanja.

Ivana se je imala razmirice sa Melanijom u periodu dok je Donald bio na funkciji. Razlog za to je bio intervju iz 2017. godine za „Dobro jutro Ameriko“, kada je Ivana sebe nazvala „pravom prvom damom“.

„Ne žeim da izazivam bilo kakvu ljubomoru ili nešto slično, jer sam u suštini prva Trampova supruga. Ok? Ja sam prva dama“, rekla je ona.

Portpatol Melanije Tramp nije blagonaklono prihvatio ovu izjavu u to vreme.

„Ova izjava bivšeg supružnika očigledno nema suštinu. Nažalost, samo traženje pažnje i sebična buka“, rečeno je tada.

BONUS VIDEO: Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar