Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Martin H. Simon

Tramp je izašao iz bolnice i poručuje Amerikancima da se nikad bolje nije osećao i da ne treba da se plaše jer "imamo najbolju medicinsku opremu, najbolje lekove, sve nedavno razvijeno”. Međutim, istina je da je Tramp prvi i zasad jedini čovek koji je dobio specijalnu terapiju za kovid.

Naime, pre nego što je hospitalizovan, Tramp je primio eksperimentalni koktel antitela kompanije Regeneron, koji je pokazao obećavajuće rezultate kad je testiran na 275 pacijenata. Međutim, terapija još nije dobila dozvolu američke Uprave za hranu i lekove (Food and Drug Administration), podseća CNN.

Osim toga, Tramp je dobio čuveni remdesivir i deksametazon, koji je tek nedavno odobren za lečenje koronavirusa.

„Predsednik je jedini pacijent na planeti koji je dobio ovu kombinaciju lekova“, kaže dr Džonatan Rajner, profesor s Univerziteta Džordž Vašington.

Što se tiče remdesivira, klinička istraživanja pokazala su da nakon pet dana upotrebe nekim pacijentima donosi oporavak. Ipak Trampa su pustili iz bolnice posle samo tri dana.

Pročitajte još:

Za deksametazon, jeftin i rasprostranjen kortikosteroid, ispostavilo se da može da smanji upalu, ali slabi imuni sistem i ne preporučuje se za kovid 19 pacijente dok nisu stabilni.

„Neki pacijenti koji su se oporavljali od  deksametazona, ipak su umirali mesec dana kasnije. Iz ispitivanja znamo da taj lek smanjuje smrtnost, ali i pacijenti na kojima je testiran imali su oko 23 odsto smrtnosti u 28 dana. Jedini zaključak koji se nameće je da su predsednikovi lekari mislili da je on u smrtnoj opasnosti kad su odlučili da mu daju ovu trostruku terapiju“, kaže Rajner.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare