Foto: Shutterstock

Američka farmaceutska kompanija "Gilead" mogla bi biti prva koja će na tržište da plasira antivirusni lek remdesivir, za koji se veruje da leči pacijente obolele od Covida-19. U SAD traje borba oko cene za lek koji je najveća nada u borbi sa koronom pre pronalska vakcine. S obzirom na to da je federalna vlada u Vašingtonu sufinansirala istraživanje i razvoj tog leka, poslanici Kongresa traže da se i građani SAD uključe u određivanje tržišne cene remdesivira.

Reč je o antivirusnom leku koji u svojim različitim formama na tržištu postoji više od deset godina, a koristi se u slučajevima različitih virusnih bolesti, među kojima su i HIV, ali i ebola. Naučnici naglašavaju da se ne radi o leku koji te bolesti leči, već se koristi kao terapija za pospešenje kliničkog stanja obolelih.

Prva klinička studija korišćenja remdesivira u slučaju koronavirusa dokazuje da su pacijenti koji su uzimali lek bili otpušteni iz bolnice nakon 11 dana, dok su oni koji su uzimali placebo u proseku bili hospitalizovani duže, i do 15 dana.

Pronađen zahvaljujući upornosti jednog naučnika 

 

Iako još nije dokazano da leči bolest koju uzrokuje koronavirus, remdesivir je u tretiranju Covid-19 pozitivnih pacijenata nadmašio očekivanja naučnika, zbog čega je privukao pažnju celog sveta. Za sve je zaslužan “ Gilead“ i njihov naučnik Robert Džordan, koji je pre deset godina od kompanije tražio da mu omogući postrojenje na kojem će tražiti lek protiv novih virusa. Budući da broj bolesti izazvanih virusom svakodnevno raste antivirusni lekovi ne privlače dovoljno komercijalne pažnje zato što nemaju potencijal masovne zarade na preprodaji.

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

“Kako im nisam bio preterano komercijalno zanimljiv, kompanija mi je dala da se time bavim sa strane”, objasnio je Džordan za Vašington Post, naglasivši da se sve promenilo u onome trenutku kada je koronavirus proglašen pandemijom.

„Gilead“ je tada imao već spremnu infrastrukturu za lek protiv novih virusa, ali im je hitno trebala finansijska injekcija federalne vlade, koju je Vašington spremno dao. Upravo zato, američki građani, vođeni demokratskim poslanicima u Kongresu, smatraju da kao porezni obveznici koji su indirektno finansirali celi istraživački proces, imaju određena prava u definisanju tržišne cene tog proizvoda.

Borba oko cene leka

 

“Američki poreski obveznici iz svojih su novčanika izdvojili sredstva za istraživanje tog leka, a bez njihovih investicija ovaj lek bi završio na dugačkom popisu propalih pokušaja”, tvrdi demokratski poslanik iz Teksasa Lojd Doget, koji od nadležnih farmaceutskih agencija traži dostavu svih podataka o javnom finansiranju istraživačkog procesa u slučaju remdesivira.

S tim se slažu i brojna neprofitna udruženja koja su zadužena za nadzor federalne vlade u Vašingtonu. Prema njihovim procenama, američki građani su u istraživanje remdesivira uložili najmanje 70 miliona dolara, zbog čega bi federalne farmaceutske agencije mogle tražiti suosnivačka prava za lek. Prema pisanju Vašington Posta, nezavisna organizacija koja meri isplativost lekova, izračunala je da bi „Gilead“ sasvim opravdano mogao naplaćivati 4500 dolara za 10-dnevni tretman samo jednog pacijenta. S druge strane, postoji druga studija prema kojoj bi „Gilead“ bio na finansijskoj nuli ako bi naplaćivao samo 1 dolar po dozi.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Kompanija tvrdi da je svesna uloge koju su vladine agencije imale tokom istraživanja i razvoja remdesivira, ali napominje da su njihovi naučnici lek otkrili pre više od deset godina.

“Svesni smo odgovornosti koja je na našim leđima, i učinićemo sve kako bi naš lek bio dostupan što većem broju obolelih od Covida-19. stoji u saopštenju kompanije, uz najavu da će do kraja 2020. godine investirati milijardu dolara u proizvodnju remdesivira, kako bi što pre u potrebnoj količini bio dostupan na globalnom tržištu.

Osim američke regulatorne agencije, zeleno svetlo za korišćenje toga leka svojim je zdravstvenim radnicima dala i britanska agencija za medicinu i zdravstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar