Donald Tramp i Emanuel Makron
Donald Tramp i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/MICK TSIKAS

Bivši američki predsednik Donald Tramp više se puta hvalio da zna poverljive detalje o seksualnom životu francuskog predsednika Emanuela Makrona, tvrdi izveštaj, nekoliko dana nakon što je FBI zaplenio dosije o francuskom lideru iz Trampove vile na Floridi.

Tramp se sardnicima Bele kuće hvalio da zna ‘prljavštine‘ o francuskom zvaničniku, a čak je tvrdio da je informacije dobio od američkih obaveštajnih izvora, objavio je magazin Roling Ston.

Donald Tramp i Emanuel Makron
Donald Tramp i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

U članku se navodi da je bivši predsednik bio opsednut ličnim životom svog francuskog kolege (44) i njegovim brakom sa Brižit (69).

Prošle su tri nedelje otkako su agenti FBI-a pretražili Trampov dom u Mar-a-Lagu, uklanjajući desetine poverljivih dokumenata koja su čuvana na imanju bivšeg američkog predsednika na Floridi, prenosi Jutarnji list.

Pritom je otkriven materijal povezan sa američkim špijunima i „tajnim ljudskim izvorima“, a Tramp je suočen s krivičnom istragom zbog ometanja pravde i potencijalnog kršenja Zakona o špijunaži.

donald tramp kombo
Foto: profimedia/EPA

Među gomilom strogo poverljivih dosijea koje je uzeo FBI, jedan od najzanimljivijih bio je „Stavka 1a“ u inventaru. Označen kao „info: predsednik Francuske“, dosije je izazvao uzbunu u Parizu i Vašingtonu, postavljajući pitanja o tome koje informacije je Tramp imao o francuskom zvaničniku i zašto ih je odneo na Floridu nakon što je prošle godine napustio Belu kuću.

Opsednut Makronom

Sada se pokazalo da je Makronov lični život dugo bio predmet velikog interesovanja Trampa.

Roling Ston piše kako je Tramp volio da aludira na Makronovu navodno „zločestu“ indiskreciju i da je rekao saveznicima u Beloj kući da „ne zna mnogo ljudi“ tajne Jelisejske palate. Bivši predsednik je često voleo da komentariše pojedinosti Makronovih navika, rekli su izvori, a oni koje je Tramp zabavljao sa tračevima nisu bili sigurni da li je ono što im je rečeno istina.

Donald Tramp i Emanuel Makron
Donald Tramp i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Nije poznato da li je dosije koji je FBI uzeo od Mar-a-Laga povezan s Makronovim ličnim životom. Međutim, otkako je to otkriveno, francuski i američki zvaničnici pokušavali su otkriti koje je informacije Tramp imao i jesu li bile poverljive ili su samo uspomena na njegovo predsedništvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Napet odnos

Tramp, koji je imao napet odnos sa Makronom tokom svog mandata, u početku je hvalio svog francuskog kolegu da je „njegov tip“ i rekao novinarima da mi se „jako sviđa“ kada je Makron posetio Belu kuću 2018., ali odnosi su se pokvarili tokom poslednje dve godine Trampovog predsedništva.

Napetost je izbila u javnost na burnom sastanku zvaničnika NATO-a u Londonu 2019. gde su se Tramp i Makron sukobili oko budućnosti saveza, kao i Irana i boraca ISIS-a koji ulaze u Evropu iz Sirije.

„Budimo ozbiljni“, odbrusio mu je Makron nakon što se Tramp našalio o slanju militanata Islamske države u Francusku.

Čulo se i kako Tramp kritikuje Makrona na sastanku ambasadora UN-a, a francuski predsednik uzvratio mu je u intervjuu za Ekonomist kasnije te godine, požalivši se da SAD „okreće leđa“ svojim evropskim saveznicima kao i da neuspeh američkog vođstva „moždana smrt NATO-a“.

Stefan Grišam, bivša portparolka Bele kuće, u svojim je memoarima napisala da je Tramp privatno Makrona nazivao „mudrom tipom“.

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar