Mihail Gorbačov Foto: Eugene Odinokov / Sputnik / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, izjavio je za agenciju TAS S portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Vladimir Putin izražava najdublje saučešće povodom smrti Mihaila Gorbačova. Ujutro će poslati telegram saučešća rođacima i prijateljima“, rekao je Peskov.

Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, preminuo je večeras u 92. godini, posle duge i teške bolesti.

Fon der Lajen: Gorbačov otvorio put ka slobodnoj Evropi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je sinoć povodom smrti poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da je on odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i „otvorio put ka slobodnoj Evropi“.

„Mihail Gorbačov bio je poštovani lider kome se verovalo. Odigrao je ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i padu Gvozdene zavese. Otvorio je put ka slobodnoj Evropi“, navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Gutereš: Jedinstveni državnik koji je promenio tok istorije

Glavni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je izrazio „duboku tugu“ i nazvao Gorbačova „jedinstvenim državnikom koji je promenio tok istorije“.

„Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi podstakao da se na miran način okonča ‘Hladni rat’“, rekao je u saopštenju Gutereš.

Dodao je da je „svet izgubio velikog svetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira“.

Makron: Čovek mira

Francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio je Gorbačovu na „angažmanu za mir u Evropi“. Nazvao ga je „čovekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Evropi promenio našu zajedničku istoriju“.

Džonson: Uvek sam se divio njegovoj hrabrosti

Britanski premijer u odlasku Boris Džonson pozdravio je njegovu „hrabrost i integritet“. Rekao je da je njegova „neumorna predanost“ primer danas u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

„Jako me ražalostila vest o Gorbačovljevoj smrti. Uvek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju Hladnog rata. U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primer za sve nas“, napisao je Džonson na Tviteru.

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Gorbačov „oblikovao približavanje Istoka i Zapada nakon pada Gvozdene zavese u Evropi“.

I holandski premijer Mark Rute izrazio je žaljenje zbog gubitka „hrabrog reformatora sa ogromnim uticajem na istoriju“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar