Foto:Tanjug/AP Photo/Morry Gash/Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia/AP Photo/Steve Helber/AP Photo/Jon Elswick,

FBI je objavio da je glavni razlog za upad i pretragu imanja bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa to što se verovalo da će se među oduzetim predmetima pronaći "dokazi o opstrukciji pravde".

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država objavilo je u petak verziju izjave pod zakletvom koja je korišćena da se opravda upad FBI-a na imanje gospodina Trampa u Mar-a-Lagu 8. avgusta, ali je uveliko redigovana. Agent FBI-a koji je sastavio izjavu napisao je da imaju razlog da veruju da će „dokazi, krijumčarena roba ili drugi predmeti koje Tramp poseduje“ biti otkriveni.

„Takođe postoji razlog da se veruje da će u prostorijama biti pronađeni dokazi opstrukcije“, dodao je agent.

Iz objavljenog dokumenta vidi se da je krivična istraga protiv bivšeg predsednika počela nakon što je Nacionalni arhiv, koji vodi istorijsku evidenciju Bele kuće, identifikovao „mnogo“ poverljivih dosijea među 15 kutija koje su izvučene iz Mar-a-Laga u januaru ove godine. FBI-jev pregled tih materijala otkrio je 184 poverljiva dokumenta, uključujući 25 označenih „strogo poverljivim“.

Navodi se i kako je postojala osnovana sumnja da se na Trampovom imanju u Floridi krije još tajnih dokumenata.

Pročitajte još:

Šta sadrže pronađeni dokumenti

Poverljivi dokumenti koje je Tramp držao u Mar-a-Lagu verovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni institucije američke nacionalne sigurnosti. U to su uključeni poverljivi podaci Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki pronađeni zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet. Zatim su pronađeni dokumenti sa oznakom „Noforn“ što znači da ne smeju biti pušteni stranim državljanima.

Neki pronađeni dokumenti su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obaveštajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su takođe pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija, kao i neke koji nisu namenjeni deljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Ti zapisi mi mogli da budu razlog da Tramp bude optužen za kršenje više saveznih zakona uključujući Zakon o špijunaži koji reguliše poverljive informacije.

BONUS VIDEO FBI u Trampovoj vili

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare