Foto: REUTERS/Stevo Vasiljević

Nekadašnju jahtu bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, „Jadranku“, otkupio je preduzetnik iz Austrije za 51 hiljadu evra, pišu crnogorske „Vijesti“.

Ministarstvo odbrane Crne Gore zaradilo je prošle godine oko 1,8 miliona evra od viška naoružanja i vojne opreme, u šta spada i „Jadranka“, navedeno je u godišnjem izveštaju Ministarstva.

U tom izveštaju se ukazuje da je brod „Jadranku“ kupio Marko Mlakić, koji živi u Austriji, a koji je, ugovorom koji je potpisan u septembru, platio za ovu jahtu 51.000 evra.

„Jadranka“, koja je izgrađena 1977. u brodogradilištu u hrvatskoj Kraljevici, bila je najpre procenjena na 80.000 evra.

Titova jahta prodata je tek u drugom pokušaju kada je cena smanjena na 50.000 evra.

Nakon raspada bivše Jugoslavije, jahta je ostala u luci Bar, gde ju je jedno vreme povremeno koristio crnogorski državni vrh.

Od vremena raspada Jugoslavije, pisali su mediji, pretrpela je najmanje jednu pomorsku nesreću, a kako se u nju nije ništa ulagalo postojala je opasnost da se raspadne i tokom izvlačenja iz mora.

„Jadranka“ je već duže vreme na kopnu u barskoj luci čekala na novog vlasnika.

Vlada Crne Gore donela je odluku 2017. godine da se jahta stavi van operativne upotrebe i oglasi viškom jer je konstatovano da je stanje konstrukcijskih elemenata jahte loše i da je pogonskim strojevima potrebno veliko ulaganje.

Generalni remont, kako se procenilo, bio bi neisplativ jer bi cena premašila vrednost same jahte.

„Jadranka“ je bila deo flote mornarice JNA, stavljena na raspolaganje predsedniku Titu, bila je duga 34 metara, sadržala tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dve pomoćne kabine za goste.

Ukupno je imala osam ležajeva, a mogla je da primi i do četrdeset dnevnih gostiju.

Tito je plovio „Jadrankom“ 24 puta u razdoblju od 1977. do 1980 godine, uglavnom na relacijama severnog Jadrana.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram