Foto: TikTok

TikTokerke iz Tunisa privukle su pažnju svetske javnosti zbog načina na koji prelaze brojne granice i prikazuju kako izgledaju putovanja u kojima uživaju. Međutim, sa oduševljenjem stigao je i bes stanovnika Tunisa jer se među njihovim objavama nalaze i sumnjivi prelasci granica, obično čamcima koji prevoze migrante.

Čaima Ben Mamud (21) postavila je video na kom se vidi kako prelazi italijansku granicu u čamcu prepunom migrantima.

Centralni Mediteran je najsmrtonosnija migrantska ruta na svetu, sa više od 17.000 smrtnih slučajeva i nestanaka zabeleženih od 2014. godine. Hiljade izbeglica primorano je da krene ovim putem kako bi izbegli rat i siromaštvo.

Međutim, Čaima koja ima skoro 140.000 pratilaca na TikTok-u, tvrdi da je bila „primorana“ da pređe 188 kilometara jer je zarađivala samo 90 funti mesečno u Tunisu.

Mesec dana ranije, Sabi al Saidi (18) objavila je sličnu fotografiju na kojoj se vidi kako putuje u sličnom čamcu.

@chaimaben_mahmoude @cha9_chouu9 ♬ son original - ? شيماء بن محمود ?

Obe su stigle u Italiju, a zatim putovale po evropskim gradovima, praveći selfije pored Ajfelove kule i vozeći u skupocenim automobilima.

Dve žene izazvale bes stanovnika Tunisa, mahom jer su „normalizovale“ način putovanja koji je do sada doneo hiljade migrantskih žrtava.

U pokušaju da opravda svoje postupke, Sabi je sa pratiocima podelila novi snimak, u kome navodi da je morala da napusti Tunis zbog „teških uslova“, dodajući da nije podsticala druge da ponove njene postupke.

Slične razloge navela je i Čaima, koja kaže da u Tunisu nije mogla da nađe dobro plaćeni posao.

„Nisam našla ništa za sebe u Tunisu. Imam diplomu frizera i nisam mogla da dobijem posao u struci. Kada sam se ipak zaposlila, mesečna plata je bila zaista beznadežna – oko 90 funti. S tim ne možete ništa. Možete samo da koristite javni prevoz i kupite ručak — to je to“, rekla je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je navela, sve što je bilo potrebno za prelazak granice u čamcu jeste poziv prijatelju. Platila je 1.150 funti za mesto u čamcu pored još 23 osobe.

Uprkos osmesima na video snimcima, rekla je da je putovanje bilo zastrašujuće.

„Bila sam tako uplašena, videla sam smrt ispred sebe. More je bilo uzburkano, odjednom se stvorilo mnogo velikih talasa. U čamcu smo se pomolili i pripremili se za smrt. Kada su nam rekli da smo stigli u italijanske vode, nismo mogli da verujemo“, ispričala je Čaima.

Uprkos velikoj opasnosti, ona je bila spremna čak i da rizikuje svoj život, u potrazi za boljim uslovima.

„Imam mnogo prijatelja koji našli bolje prilike u Evropi. Želim da promenim svoj život kao oni“, zaključila je Čaima.

BONUS VIDEO Sahrana tragično nastradalog migranta u Poljskoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar