Foto:printscreen/lighthouse reports/lighthousereports.nl

Tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama "tonfama" u Šturliću, na području opštine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u junu tuku migrante "odvraćajući" ih u susednu Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromesečne suspenzije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sud u Osijeku

Oni su tokom disciplinskog postupka na Prvostepenom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao „kaznu uslovnog prestanka državne službe“. Nakon žalbenog roka ta su rešenja postala izvršna 5. januara pa su oni vraćeni na posao, potvrđeno je u MUP-u.

Podsećamo, istodobno sa tim disciplinskim postupkom traje istraga oko mogućeg kaznenog progona, no kriminalističko istraživanje i provođenje istrage po tom pitanju je već tri meseca u toku. Vera Magdić-Bižanović, županijska državna tužiteljka u Karlovcu, rekla je za Jutarnji list da su u karlovačkom tužilaštvu primili deo dokumentacije „vezane za predmet koji je formiran u povodom emitovanog snimka u emisiji RTL-ove „Potrage“, a nakon primljenog dela dokumentacije Upravi policije uputili su dodatni zahtev za sprovođenje uviđaja i prikupljanje potrebne dokumentacije“, prenosi Jutarnji list.

Policija se ograđuje

Kakva će biti njena odluka, odnosno hoće li te istrage rezultirati kaznenim postupkom, zavisi od činjenica koje će pritom biti prikupljene. Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su oni radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji zapovest ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje. No, podsećamo, Jutarnji list je pre dva meseca objavio novinarski članak kojim smo nagovestili ovakav rasplet slučaja.

Izvor vrlo blizak istrazi otkrio je da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se ceo incident svesti na to da su policajci službenu uniformu okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije te bi im to bio jedini prekršaj, iz te za policiju nezgodne situacije.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar