Paul Whelan, Brittney Griner i Viktor Bout Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je angažovano u "tihoj diplomatiji" sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa potencijalnom zamenom zatvorenika, koja bi uključivala i američku košarkašku zvezdu Britni Grajner.

Grajner, košarkaška zvijezda i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, osuđena je 4. avgusta u Rusiji na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge, a predsednik SAD Džozef Bajden presudu je nazvao neprihvatljivom.

„Tiha diplomatija je u toku i trebalo bi da urodi plodom ukoliko je Vašington bude adekvatno ispratio i ne bude se bavio propagandom kroz medijsku hajku u cilju sakupljanja političkih poena pre izbora“, rekao je Ivan Nečajev, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, misleći na američke kongresne izbore u novembru.

Kremlj je ranije saopštio da američki zvaničnici potkopavaju napore za obezbeđivanje razmene zatvorenika pribegavajući pravljenju „megafonske diplomatije“ u vezi sa ovim slučajem.

Vašington je naveo da je ponudio da zameni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za Grinerovu i bivšeg marinca Pola Vilana, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa situacijom.

Vilan, koji poseduje američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora za špijunažu, ali je on negirao optužbu.

Britni Grajner Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Britni Grajner, kojoj je u SAD prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od hroničnih povreda, uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo sa vejp kertridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Dodaje se da je kanabis u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Grajner, koja je priznala krivicu po optužbama, rekla je da je nenamerno spakovala svoje vejp kertridže dok je žurila da stigne na let za Rusiju.

BONUS VIDEO: Aleksandra Nikšić o Srbiji kao skloništu za disidente iz Rusije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar