Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS POOL

Košarkaška zvezda Britni Grajner uložila je žalbu na devetogodišnju kaznu koja joj je izrečena zbog posedovanja droge na ruskom sudu, dok izveštaji pokazuju da se nastavljaju razgovori između Moskve i Vašingtona o mogućoj razmeni zatvorenika u kojoj bi učestvovala i ona.

Ruski mediji citiraju Grajnerine advokate koji su rekli da ona traži oslobađajuću presudu ili smanjenje kazne. Dvostruka olimpijska šampionka i šestostruka zvezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (VNBA), 31-godišnja Grajner nalazi se u ruskom pritvoru otkako je policija saopštila da je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo u njenom prtljagu pronašla kertridže sa uljem kanabisa u februaru. U to vreme se vraćala u Rusiju, gde se takmičila od 2014. godine.

Grajner je na sudu priznala „grešku“ u pakovanju kertridža. Američki predsednik Džo Bajden dodelio je pregovarača za taoce na njen slučaj i rekao da njegova administracija „naporno radi“ na njenom oslobađanju. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je početkom ovog meseca da će Vašington „ispuniti“ ponudu Rusije – koju je izrazio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov – da se na predsedničkom nivou razgovara o mogućoj razmeni zatvorenika.

Američki zvaničnici su rekli da njihov predlog uključuje i bivšeg američkog marinca Pola Velana, koji je 2020. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu koje on negira.

Novinski izveštaji sugerišu da bi sporazum mogao da uključi i zatvorenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta. CNN je citirao više izvora koji su rekli da ruska strana takođe vrši pritisak na predaju Vadima Krasikova, bivšeg pukovnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koji je prošle godine osuđen za ubistvo u Nemačkoj kada je stradao nekadašnji čečenski borac.

BONUS VIDEO: Intervju sa Britancima osuđenim na smrt


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar