Krimski most Foto:Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia/:EPA-EFE/UKRAINE SECURITY SERVICE

Nakon što je u subotu snažna eksplozija uništila deo mosta koji spaja Krim sa Rusijom, počela su nagađanja o tome ko bi mogao da stoji iza napada, ali i kako je on izveden.

Rusi tvrde da je eksplodirala „kamion bomba“ i optužili ukrajinske snage da su počinile „teroristički čin“.

Najviše puta je u medijima ponovljena teorija da je deo mosta raznela velika količina eksploziva postavljena u kamion. Ipak, ugledni britanski analitičar za sigurnost i obranu, profesor Majkl Klerk, tu tvrdnju smatra „apsurdnom“.

Foto: Video/AP

„Ako je stvarno u pitanju eksplozija na samom mostu, teško mi je da poverujem da neko može toliku količinu eksploziva da stavi u vozilo koje prelazi most. Uostalom, mostovi su konstruisani tako da izdrže taj tip napada ili nesreća“, rekao je Klerk.

Dodao je da smatra da je u ovom slučaju u pitanju ili projektil, koji bi morao biti veći i snažniji od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili sabotaža specijalnih snaga koje su postavile eksploziv ispod samog mosta.

„Ako je stvarno reč o operaciji ukrajinskih specijalaca o tome će Holivud u narednim godinama snimati filmove jer je reč o zaista velikoj pobedi. Postaviti toliko eksploziva ispod mosta, duboko u teritoriju koji Rusi kontrolišu je zaista pravi poduhvat i i velika pobeda“, naveo je profesor.

Krimski most Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Kako kaže, pvo se može uporediti s potapanjem ratne mornarice Moskva u smislu simboličnog značaja udara na ruske snage.

Britanski analitičar je potom objasnio kako bi eventualno uništenje mosta izazvalo ogromne logističke probleme Rusima koji bi ostali bez ključne linije dopremanja prema Krimu, ali i Hersonskoj oblasti.

„U tom slučaju vojnu opremu i zalihe bi trebalo da prevoze ili trajektima ili kroz železnicu koja prolazi južnim delom Ukrajine, a koja bi se mogla da se nađe pod udarom ukrajinske artiljerije. Moja procena je da su Ukrajinci ovakvim napadom, dobili dve do tri nedelje prostora koje će biti potrebna Rusima za oporavak“, rekao je Klerk.

Pročitajte još:

Na kraju je istakao i kako je ovo i veliki udarac na ponos ruskog predsednika Vladimira Putina koji je Krimski most 2018. otvorio uz veliku ceremoniju.

„Za njega je ovaj most imao simbolično značenje – njime je „Krim postao deo Rusije“. A Ukrajinci su mu ovim napadom poručili da – nije“, zaključio je profesor.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije na Krimskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar