Eksplozija na Krimskom mostu i Vladimir Putin Foto:Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jačanju mera zaštite Krimskog mosta, dalekovoda i gasovoda od Krasnodarske teritorije do Krima, izvestila je agencija Tass.

„Poveriti Federalnoj službi bezbednosti Ruske Federacije ovlašćenje da organizuje i koordinira mere za zaštitu transportnog prelaza kroz Kerčki moreuz, elektroenergetskog mosta Ruska Federacija – poluostrvo Krim i magistralnog gasovoda Krasnodarska teritorija – Krim tokom njihovog rada“, kaže se u ukazu.

Obrazloženo je da se na ovaj način „poboljšava efikasnost mera zaštite“.

Ukaz je stupio na snagu danom donošenja, a Vladi je naloženo da sa njim uskladi svoje akte.

Ranije danas, na Krimskom mostu eksplodirao je kamion, usled čega su se zapalile neke cisterne na vozu koji se nalazio na gornjem nivou mosta.

U eksploziji su poginule tri osobe, a na Krimu je uvedeno vanredno stanje.

Nešto kasnije, most je otvoren za putnički i autobuski saobraćaj, a uspešno je prošla i probna železnička kompozicija, navodi Tass.

Moskva je za sabotažu okrivila Kijev, a ukrajinsko glasilo „Ogledalo nedelje“ prenosi da „Vašington post smatra da su eksploziju izvele ukrajinske specijalne službe“.

***

BONUS VIDEO: Vladimir Putin proglasio aneksiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar