Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Sjedinjene Države optužile su ruske plaćenike da eksploatišu prirodne resurse u Centralnoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugim afričkim zemljama kako bi pomogli u finansiranju rata Moskve u Ukrajini. Moskva ove optužbe odbacuje nazivajući ih „antiruskim besom“.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da Vagner grupa plaćenika eksploatiše prirodne resurse i da se „ovi nezakonito stečeni dobici koriste za finansiranje ratne mašinerije Moskve u Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini“.

„Nemojte da grešite. Ljudi širom Afrike plaćaju visoku cenu za eksploatatorske prakse Vagner grupe i kršenja ljudskih prava“, rekla je Tomas-Grinfild na sastanku Saveta bezbednosti UN o finansiranju naoružanih grupa kroz nezakonitu trgovinu prirodnim resursima u Africi.

Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA, EPA-EFE/EVGENY ODINOKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Sa druge strane, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da “žali što je Tomas-Grinfild pokrenula pitanje ruske podrške afričkim partnerima“.

„To razotkriva njihove stvarne planove i ciljeve – ono što im je zaista potrebno od afričkih zemalja“, rekao je Nebenzja, ne objašnjavajući detalje.

Vagner – plaćenici bliski Kremlju

Grupa plaćenika koji ratuju za Rusiju pod imenom Vagner nastala je 2015. godine.

Iako je godinama Vagner povezivan sa Kremljom, zvančna Rusija je uvek negirala bilo kakvu povezanost. Tek krajem septembra 2022. godine zvanično je potvrđeno ko stoji iza ove grupe – moćnik blizak Putinu Jevgenij Prigožin. U neočekivanom saopštenju, objavljenom preko njegove ugostiteljske kompanije Konkord, Prigožin je priznao da je osnovao kompaniju 2014. godine, kada je Rusija pripojila poluostrvo Krim.

Pored kompanije Vagner, koju je tek sada zvanično priznao, Prigožin je bio vlasnik ketering kompanije koja se bavila večerama koje je priređivao ruski predsednik zbog čega je i dobio nadimak “Putinov kuvar”.

Govoreći o svojoj drugoj kompaniji, Prigožin je takođe priznao da je ona osnovana za podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

“Svojim rukama sam očistio staro oružje, sortirao pancire i našao specijalce da mi pomognu. U tom trenutku, 1. maja 2014. godine, stvorena je grupa patriota, koja je kasnije nazvana bataljon Vagner“, rekao je Prigožin, ističući da je bio ponosan što je mogao da odbrani pravo „zemlje da štiti svoje interese”.

Priznajući svoju povezanost sa kompanijom, Prigožin je „svoje vojnike“ nazvao herojima. Razlog iznenadnog ispada iskrenosti Prigožina nije poznat, tim pre što je u više navrata tužio ruske medije i zapadne medijske kuće jer su ga povezivale sa tom kompanijom.

Veruje se da je suvlasnik Vagnera Dmitrij Utkin, veteran iz Prvog i Drugog čečenskog rata, potpukovnik GRU i čovek povezan sa ultradesničarima u Rusiji. Ime grupi dao je po Hitlerovom omiljenom kompozitoru.

Pročitajte još:

SAD i Evropska unija uvele su sankcije obojici zbog umešanosti u rad kompanije Vagner.

Gde je Vagner ratovao?

Vagner grupa je 2015. počela da deluje u Siriji, boreći se zajedno sa provladinim snagama u cilju očuvanja tamošnjih naftnih polja. Vagnerovi plaćenici su aktivni i u Libiji od 2016. godine, gde podržavaju trupe lojalne generalu Kalifi Haftaru. Prema nezvaničnim podacima, oko 1.000 plaćenika učestvovalo je u napredovanju generala Haftara prema vladi u Tripoliju 2019. godine.

Nakon Sirije i Libije, puške Vagnera stigle su i u Centralnoafričku Republiku, gde su navodno čuvali rudnike dijamanata. Američko ministarstvo finansija je tvrdi da Vagner u ovim zemljama služi kao paravan za rudarske kompanije Prigožina, kao što su „M Invest“ i Lobaie Invest“.

Foto:EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Dolazak pripadnika Vagnera u Mali 2021. godine uticao je na odluku francuskih vlasti da povuku svoje trupe iz te zemlje.

Zločini pod velom tajne

Ujedinjene nacije i francuska vlada optužile su Vagnerove plaćenike da su počinili silovanja i pljačke civila u Centralnoafričkoj Republici, zbog čega im je Evropska unija uvela sankcije.

Vojska Sjedinjenih Država je 2020. godine optužila Vagnerove plaćenike da su postavili nagazne mine i druge improvizovane eksplozivne naprave oko glavnog grada Libije, što je dovelo do stradanja civila.

Međutim, vođe, kao ni članovi Vagnera nikada nisu odgovarali za navodne zločine.

BONUS VIDEO Rusi preuzeli nuklearnu elektranu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar