Ilustracija Foto: EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK

Nakon što je iza rešetaka završio 19-godišnji I.Š. iz osiječkog kraja jer je 7. marta svog partnera N.B. (21) zadavio i bacio u Savu, po dojavi građana 21 dan kasnije zagrebačka policija je iz reke u mestu Strmec Bukevski izvukla ubijenog mladog Zagrepčanina. Stravičan pronalazak uznemirio je šetača 28. marta oko 14.30 sati koji je uočio telo nepoznate muške osobe i koji je potom pozvao policiju . Obdukcijski nalaz na Zavodu za sudsku medicinu otkrio je da je reč o nestalom 21-godišnjaku kojeg je, kako se sumnja, usmrtio dve godine stariji mladić.

Jutarnji list piše da se slučaj nestalog Zagrepčanina raspetljao na najgori mogući način – ubistvom. Očajni vapaj o nestanku 21-godišnjeg sina uputila je njegova majka nakon što ga je 7. marta videla poslednji put. Na sebi je imao narandžastu i bordo majicu, maslinasto zelenu jaknu i crne pantalone. Od kuće je izašao nakon što je pomogao majci da pospremi stan. Rekao joj je da ide s prijateljima, međutim, to druženje završilo se krivičnim delom u kojem je on bio žrtva.

Policija je nakon istrage otkrila da je 19-godišnji ubica I.Š. tog dana oko 17 sati u Zagrebu doputovao iz Osijeka. Otišao je na savski nasip kod naselja Prečko odakle je mobilnim telefonom nazvao Nikolu kako bi se sastali i raščistili stvari.

Njihovo prijateljstvo, otkrivaju upućeni, bilo je kratko, ali intenzivno. Susreli su se na nasipu, a onda se spustili skroz do korita Save gde su se žestoko posvađali zbog jednog Dubrovčanina s kojim su bili intimni prijatelji, nakon čega je 19-godišnjak, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, ubio mladića i potom njegovo telo zajedno sa dokumentima i ključevima bacio u reku.

Foto: Nemanja Jovanović

Nakon svirepog zločina 19-godišnjak je seo u taksi te se odvezao na železničku stanicu odakle je vozom otputovao nazad za Osijek. Tada je Nikolin telefon bacio u reku.

A kako je sutradan Nikolina majka alarmirala policiju, pokušavali su da mu preko telefona uđu u trag. Poslednji signal Nikolinog telefona zabeležen je uz savski nasip, a zadnji poziv koji je primio bio je od 19-godišnjaka. I dok su ronioci intenzivno češljali reku Savu više kilometara nizvodno, kriminalisti su pokušavali da slože mozaik nestanka i priveli 19-godišnjaka na ispitivanje.

„On je mene napao, ja sam se samo branio“, ispričao je policiji 19-godišnjak što je, iako još uvek nije bilo tela nestalog Nikole, bilo dovoljno da on bude kritivčno gonjen za teški zločin zbog kojeg mu preti višegodišnji zatvor.