Foto: Shutterstock

Vlada Tajvana rekla je da su pokušani hakerski napadi na najmanje 10 vladinih agencija i da su hakeri povezani sa kineskim vlastima.

Tajvan je dodao da je pored agencija napadnuto i preko 6000 mejlova, kako bi se ukrali važni podaci vlade. Napadi su učestali u zadnje vreme, rekli su vladini zvaničnici.

Vlasti Tajvana pozvali su građane da budu obazrivi zbog „sveprisutne infiltracije kineskih interesa“ , napominjući da se vodi velika medijska kampanja zvaničnog Pekinga protiv vlade na Tajvanu. Podsećamo, kineske vlasti smatraju da je Tajvan integralni deo kineske teritorije i ne smatraju je suverenom državom.

Zamenik direktora Tajvanskog biroa za sajber bezbednost, Liu Čia-zung rekao je novinarima da su neki podaci verovatno procureli i da je reč o ozbiljnoj opasnosti. Među metama koje su napali hakeri bile su najmanje 4 tehnološke kompanije koje daju informacije tajvanskoj vladi.

Kineska vlada reagovala je na optužbe koje dolaze od strane Tajvana i demantovala eventualnu povezanost za sajber napadačima, napominjući da se ona bori protiv sajber kriminala.

Liu je zaključio da vladine agencije moraju povećati bezbednost svojih provajdera kako bi se eventualni napadi u budućnosti predupredili.

Vest o sajber napadima nastala je u trenutku velike zategnutosti u odnosima između Kine i Tajvana, gde Kina pojačava vojno prisustvo u blizini teritorije koje se nikada nije zvanično odrekla.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar