Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Kina će napasti Tajvan ako ne bude drugog načina da spreči njegovu nezavisnost, upozorio je u petak jedan od glavnih kineskih generala, što predstavlja verbalnu eskalaciju prema demokratskom ostrvu koje Peking smatra svojom teritorijom.

Govoreći u parlamentu povodom 15. godišnjice protivsecesijskog zakona, Li Zuočeng, šef štaba i član središnjeg vojnog povereništva ostavio je otvorena vrata za upotrebu sile, piše Jutarnji list.

Taj zakon iz 2005. zakonska je osnova za vojnu akciju protiv Tajvana ako se otcepi ili to pokuša da učini. Bojišnica bi u tom slučaju postao Tajvanski tesnac.

„Ako mirno ujedinjenje ne bude moguće, oružane snage će s celom nacijom, uključujući stanovnike Tajvana, preduzeti sve nužne mere da odlučno skrše bilo kakve separatističke planove ili poteze“, rekao je Li.

Iako Kina nikada nije isključivala upotrebu sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, jako je retko da neki visoki i aktivni vojni dužnosnik tako otvoreno preti na nekom javnom događaju.

Lieva izjava posebno je osetljiva nakon što je Kina donela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih službenika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979.

Tajvan je za Kinu jedno od najosjetljivijih teritorijalnih problema. Peking kaže da se radi o kineskoj provinciji i osuđuje američku potporu tom ostrvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare