Foto:EPA/CHIP EAST

Kina je uložila oštar protest Sjedinjenim Američkim Državama zbog najavljene posete američkog ministra zdarvlja Aleksa Azara Tajvanu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Kina se oštro protivi zvaničnim kontaktima između SAD i Tajvana, rekao je portparol Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Američki ministar zdravlja Aleks Azar posetiće Tajvan narednih dana, što će biti poseta jednog najvišeg američkog zvaničnika Tajvanu posle četiri decenije.

Kina smatra Tajvan najosetljivijim pitanjem u kinesko-američkim odnosima i Azarova poseta će verovatno dodatno pogoršati ionako loše odnose Pekinga i Vašingtona, ocenjuje Rojters.

Azar će na Tajvan doći sa Mičelom Vulfom, direktorom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i drugim zvaničnicima.

Tajvansko ministartvo spoljnih poslova ocenjuje da poseta pokazuje čvrstu podršku SAD Tajvanu i bliskost njihovih odnosa.

Tajvan je naročito zahvalan američkoj podrši svom zahtevu da dobije pristup Svetskoj zdravstvenoj organizaciji tokom pandemije.

Tajvan nije član SZO zbog kineskog protivljenja jer Peking smatra ostrvo jednom od svojih provincija.

SAD kao i većina zemalja nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali mu je najveća podrška na međunarodnoj sceni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar