Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Dok većina zemalja na svetu beleži porast slučajeva koronavirusa, Tajvan može da se pohvali drugačijom vrstom rekorda - ova ostrvska zemlja od 25 miliona stanovnika je od početka pandemije kovida 19 registrovala 550 slučajeva infekcije i svega sedam smrtnih ishoda. Od 12. aprila na Tajvanu nije zabeležen nijedan lokalni slučaj transmisije bolesti.

Gledajući ove podatke, čovek bi pomislio da ih to preporučuje da na sastanku Svetske zdravstvene organizacije podele svoja iskustva u borbi protiv pošasti 21. veka, ali… Tajvan nije pozvan na ovonedeljni samit SZO zbog „opstrukcije“ kineskih vlasti, saopšteno je iz Taipeija.

Pročitajte još:

Tajvan je isključen iz većine svetskih organizacija poput SZO zbog protivljenja Kine koja ostrvo smatra svojom provincijom i kojoj ni dobri rezultati u borbi protiv virusa koji je prvi put registrovan u kineskom gradu Vuhanu krajem prošle godine nisu dovoljan razlog da na trenutak odustane od svoje politike i zarad većeg dobra pristane na učešće tajvanskih zvaničnika na sastanku posvećenom koroni.

Tužno je i to što vodeće zapadne zemlje nije „bajpasovalo“ protivljenje Pekinga i ipak čulo iskustva tajvanskih kolega.

Kako je ova ostrvska zemlja uspela da se pohvali takvim rezultatima? Stručnjaci kažu da je rano zatvaranje granica i stroga kontrola putovanja doprinelo sprečavanju širenja virusa.

Drugi faktori su rigorozna kontrola kontakata, „tehnološki“ karantin i obavezno nošenje maski. Sumorno iskustvo sa epidemijom SARS-a pre neku godinu uteralo je strah u kosti Tajvancima i bespogovorno poštovanje uvedenih mera.

Tajvan ipak nije skroz na bezbednom jer su u poslednje dve nedelje registrovali 20 „uveženih“ slučajeva korone iz drugih zemalja Jugoistočne Azije. To, plus činjenica da najveći broj stanivništva živi u gusto naseljenim gradovima i stambenim kompleksima, ipak predstavlja pretnju po zdravlje stanovnika.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar