Foto:Alpa Press/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Postoji nekoliko fotografija koje su neizbrisivo povezane sa britanskom monarhijom i samom kraljicom Elizabetom II: čuvene kraljevske krune, čuvari u Bakingemskoj palati, kraljičine čuvene crne torbice i naravno njeni korgiji. Ipak, tu je još jedna slika, a na njoj je kraljica sa "čuvenom crvenom kutijom".

U pitanju je crvena kožna aktovka koja se koristi za prenošenje dnevnih depeša vlade monarhu. Kao i mnogi elementi monarhije, neke informacije o upotrebi i istorijatu ovih kutija su dostupne, mada ne sve.

Crvene kutije za vladine papire nisu ništa novo. U stvari, tradicija korišćenja drvenih kutija prekrivenih crvenom kožom, za vladine depeše datira još od 1860-tih. Međutim, crvene kutije nisu korišćene samo za slanje informacija monarsima. Nekoliko ministara u vladi tradicionalno bi primalo i nosilo kutije za osetljive papire i važne infromacije.

Prema Dejli mejlu, 2015. godine je počela inicijativa da se drvene kutije i štampane kopije papire zamene digitalnim kopijama i pametnim telefonima.

Foto: PA / PA Images / Profimedia

Kraljica Elizabeta II je međutim i dalje nastavila da prima svoja dokumenta u crvenoj kutiji, koju su joj svakog dana isporučivali, osim dva puta godišnje na Božić i Uskrs. Ove kutije sadrže važna dokumenta iz njenog kabineta i iz Ministarstva spoljnih poslova i komonvelta koje kraljica pregleda u svojoj ulozi šefa države. Dok su neki dokumenti sadržali hitne informacije ili čak i njen potpis, drugi su jednostavno sadržali informacije sa kojima bi monarh morao da bude upoznat u vezi sa postupcima vlade. Pojedina dokumenta su bila i važna obaveštenja pre bitnih sastanaka.

Javnosti nisu baš jasni detalji o tome ko konkretno sprema kraljičine crvene kutije. Njena privatna kancelarija, kao i predstavnici vladinih službi, brinu o odabiru dokumenata, uređenju i dostavljanju istih do kraljičinog stola.

Crvene kutije u ovom obliku postoje tek oko 150 godina. Međutim, tradicija slanja neke kutije sa dokumentima zapravo datira još od Elizabete I.

Foto:Royal Family handout/EYEPRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Postoje dva moguća razloga zašto je kutija crvene boje. Široko prihvaćen razlog se odnosi na princa Alberta, supruga kraljice Viktorije za koga se kaže da je više voleo tu boju, jer je bila korišćena u redovima njegove porodice Saks-Koburg-Gota.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, postoji škola mišljenja koja potiče iz kasnog 16. veka, kada je predstavnik kraljice Elizabet I, Fransis Trokmorton poklonio španskom ambasadoru posebnu konstruisanu crvenu aktovku. To se smatralo zvaničnom porukom kraljice i tako je crvena boja postala zvanična boja države.

Bez obzira na to kako su kutije nastale, one su postale jedan od najvidljivijih simbola monarhije i odnosa između monarha i vlade.

Za ove kutije vezuje i jedna zanimljiva anegdota koja je predstavljena u seriji „Kruna“, za koju se ne zna da li je 100 odsto istinita.

U popularnoj seriji je predstavljeno kako kralj Džordž VI, otac kraljice Elizabete II, uči ćerku kako da otvori i koristi kutiju. Nalaže joj da je otvori naopačke i da gleda dokumenta odozdo prema gore, jer oni koji stavljaju dokumenta u kutuju ponekad „kriju“ informacije od vladara, tako što one važne „zakopavaju“ na dno.

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta II arhivski snimci

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar