Kraljica Elizabeta i Duška Jovanić Foto: Epa/Efe, Nova.rs

Odlazak britanske kraljice Elizabete nešto je na šta su se Britanci čini se spremali svih ovih godina, a ipak, paradoksalno, nisu verovali da je tako nešto moguće. Smrt kraljice kraj je Velike Britanije kakvu znamo, kaže za Nova.rs novinarka Duška Jovanić.

„Elizabeta je bila simbol jednog veka i monarhije kakvu više u istoriji nećemo upoznati. To je uvek tako kada odu oni za koje verujemo da su suviše moćni, značajni i poznati da bi umrli. I za koje smo ubeđeni da su imali sve u životu“, kaže nam Jovanić.

Dodaje da su se njeno ime i titula često koristili i u pežorativnom smislu, pa samo tako često cinično nekoga opominjali da se ponaša kao “engleska kraljica”, jer je ona predstavljala vrhunac nečije moći.

Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Poznato je da su Britanci fanatično podržavali kraljicu, čak i onda kada je njeno, ma koliko protokolarno ponašanje bilo diskutabilno za sve, osim za nju, koja je kruto stajala iza svoje titule i stava“, kaže Jovanić.

Pročitajte još:

Kako kaže, tokom idućih dana očekuje nas „svojevrsni medijski spektakl u izlivu emocija“.

„U danima koji slede očekuje nas svojevrsni medijski spektakl u izlivu emocija koje Britanci ispoljavaju samo prema monarhiji ili stadionskoj groznici. Industrija tuge će se beležiti svaki detalj i informaciju koja se tiče ove izuzetne žene koja se na tronu zadržala najduže od svih svojih predaka, a ispratila je 15 američkih predsednika i mnogo svetskih državnika“, dodaje.

Iako je i kraljevska porodica bila na meti skandala, kraljica je uspela sve to da izdrži.

„Kod Engleza postoji samo ćutanje ili skandal. Nije toga bila pošteđena ni britanska monarhija, pogotovo ne

neki njeni članovi, ali se kraljica najbolje držala. Uprkos čvrstoj ruci, umela je prvo svojoj sestri, nestašnoj princezi Margaret, pa kasnije svojoj deci da progleda kroz prste i izdrži tabloidne tektonske poremećaje, držeći se starog proverenog pravila: nikad ništa ne objašnjavaj. Čak ni to zašto je uvek bila u jarkim bojama i istim takvim šeširima“, kaže Jovanić.

„Bila sam prilično blizu nje“

Jovanić je pre dve decenije imala priliku da bude u neposrednoj blizini kraljice na jednom polo turniru. Kako kaže, taj trenutak će zauvek pamtiti.

„Bila sam jednom prilično blizu nje, pre dvadesetak godina na polo turniru u Vindzoru i delovala mi je prijatno i simpatično, ali, kako me je naučila najveća novinarka dvadesetog veka, Orijana Falači, ne treba se opuštati pred onima koji odlučuju o našoj sudbini i poverovati da su i oni divna ljudska bića“, zaključuje Jovanić.

BONUS VIDEO Čarls Treći i zvanično postao britanski kralj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar