Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Iz Svetske zdravstvene organizacije danas su saopštili da ovo međunarodno telo nije za kovid pasoše, samo dan nakon što je Evropska komisija iznela predloge za "digitalnu zelenu propusnicu" u EU.

PROČITAJTE JOŠ:

„U ovoj fazi ne podržavamo da vakcinacija određuje da li možete da putujete u inostranstvo ili ne“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, prenosi Juronjuz.

„Podržavamo vakcinaciju, i to bilo kojom vakcinom, da se napravi dokumentacija, bilo da je papirna ili poželjno digitalna, zbog čega SZO radi na pametnom digitalnom sertifikatu. Ali ovo je nešto drugačija vrsta pasoša“, rekao je.

Ketrin Smolvud, koja je zadužena za vanredne situacije u SZO za Evropu, rekla je da telo trenutno gleda „detelje najava koje je dala Evropska komisija“.

U saopštenju se navodi da je „bilo jasno da se nova zelena propusnica neće koristiti kao pasoš za vakcinu i da nedostatak iste neće sprečiti putovanje ljudi unutar Evropske unije“, rekla je ona.

Foto:Shutterstock

Kluge je rekao da je razlog zašto agencija nije podržala kovid pasoše (pasoše o vakcinama) je pre svega etičan, s obzirom na globalnu nestašicu vakina.

„Dakle, ovo bi povećalo jednakost“, rekao je on.

Postoje i naučni razlozi.

„Još nismo sigurni koliko dugo traje imunitet nakon što osoba primi vakcinu protiv Kovida-19“, rekao je on.

„Ako primite vakcinu, zaštićeni ste, ali ipak možete preneti zarazu“, dodao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar