Foto:Evropska komisija

Evropska komisija danas je predstavila digitalni zeleni sertifikat (kovid-pasoš) kojim će građani moći da dokažu da nisu zaraženi koronavirusom i da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da će sertifikati o vakcinaciji biti spremni do leta.

PROČITAJTE JOŠ:

Sertifikat, koji će se besplatno izdavati državljanima EU, ali i stranim državljanima koji žive u EU, postojaće i u digitalnoj, ali i papirnoj formi i imaće QR kod. Biće ispisan na nacionalnom jeziku države u kojoj se izdaje, kao i engleskom jeziku. Važiće u svim zemljama unutar bloka Evropske unije.

Sertifikat će uključivati tri kriterijuma: dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili vakcinu ili da su preležali Kovid 19.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izuzetno visoka.

Na fotografiji koju je izbacila Evropska komisija prikazano je kako će izgledati kovid-pasoš kada se gleda u digialnoj verziji sa mobilnog telefona.

Na vrhu piše „sertifikat za vakcinu“, dok se ispod njega nalazi QR kod. Potom sledi ime i prezime osobe kojoj pasoš pripada, kao i datum rođenja. Onda piše naziv bolesti odnosno virusa, a potom i potvrda o vakinaciji, odnosno da je osoba primila drugu dozu vakcine. Uz to se navodi i ime proizvođača čiju je vakcinu osoba primila, kao i datum i zemlja u kojoj je obavljena vakcinacija.

Pisaće da sertifikat izdaje nacionalnli zdravstveni sistem.

Foto:Evropska komisija

Koje će podatke sadržati kovid-pasoši?

Kovid-pasoši će sadržati informacije o tome kojom je vakcinom nosilac pasoša vakcinisan, ko je proizvođač, broj doze i datm vakcinacije. Takođe će sadržati podatke o testiranju, odnosno koja vrsta testa je bila u pitanju, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Treća stavka je potvrda o tome da je osoba prebolela koronu, sa datumom kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu kao i datum izdavanja i rok trajanja.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip vakcine. Takve potvrde moraće da priznaju i kao kriterijum da se putnici oslobode od restriktivnih mera, poput samoizolacije.

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti vakcinisana vakcinom koja ima dozvolu za širu upotrebu na teritorij Evropske unije. Ipak, države članice imaju mogućnost same da prihvate i potvrde o vakcinisanju drugim vakcinama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar