Foto:EPA-EFE/STRINGER

Preliminarni izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o poreklu koronavirusa preporučuje opsežnije i detaljnije traženje kontakata prvog pacijenta obolelog od virusa Covid-19 u Vuhanu u Kini, ali i ispitivanje lanca snabdevanja gotovo desetak trgovaca na pijaci morskih plodova Huanan, za koje se smatra da je igralo ulogu u ranom širenju zaraze krajem 2019. godine.

Nezavisni naučnici rekli su za CNN da osnovni istražni posao koji su oni radili, je pre njih, mnogo meseci ranije, trebalo da obave kineski naučnici koji istražuju poreklo virusa. Rekli su da smatraju da je to „iznenađujuće“ i da je „neverovatno“ da kineski naučnici to već nisu uradili.

Pročitajte još:

Preporuke komisije SZO će se, između ostalog, baviti dvema ključnim linijama istrage, rekli su istražitelji upoznati sa nacrtom izveštaja za CNN.

Prvo će zatražiti dalji rad na istoriji kontakata pacijenta iz 8. decembra 2019. godine u Vuhanu, što je prvi slučaj koji su kineski naučnici i panel SZO potvrdili kao Covid-19. Pacijent nije javno identifikovan, ali je, prema istražiteljima SZO, kancelarijski radnik u četrdesetim godinama bez egzotičnih putovanja ili istorije kontakata, koji je živeo sa suprugom i detetom.

Peter Dazak, član tima SZO, koji čini 17 ljudi, kao i predsednik udruženja „EcoHealth Alliance“, koje prati viruse na životinjama, rekao je da je istraga utvrdila da su roditelji prvog poznatog pacijenta verovatno posetili pijacu u kojoj se prodaju divlje životinje u Vuhanu.

Pacijent se upoznao sa timom SZO, rekao je Dazak, i na kraju sastanka dodao da su njegovi roditelji posetili „pijacu lokalne zajednice u Vuhanu“, koja nije bila pijaca morskih plodova Huanan.

U Kini je „mokro tržište“ termin koji se koristi za opisivanje mesta gde se prodaje širok spektar svežih proizvoda, a koji mogu uključivati žive životinje.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Dazak je rekao da su kineski naučnici, gledajući na slučaj kao deo vladinog odgovora, uveravali tim SZO-a da su roditelji pacijenta bili negativni na bolest, ali izgleda da Kinezi nisu pratili kontakte roditelja na tom tržištu.

Ovaj pacijent nije imao poznatu vezu sa pijacom morskih plodova Huanan, a verovalo se da je povezano sa ranim širenjem virusa, prema Dazaku.

„Prvi oboleli živeo je tipičnim gradskim životom. Nije se bavio sportskim aktivnostima. Njegov glavni hobi bio je surfovanje Internetom.“

Dazak je rekao da panelu SZO tokom posete, nisu saopšteni detalji sa pijace i da je moguće da su tamo prodavane životinje ili proizvodi koji su mogli biti zaraženi novim koronavirusom.

Vođa misije SZO, Peter Ben Embarek, odbio je da komentariše detalje bilo kog daljeg traženja ili testiranja kontakata koji su potrebni. On je za CNN rekao: „Potrebne su dalje studije“.

Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Drugi naučnici izrazili su iznenađenje, pa čak i nevericu da dalja istraživanja, kako istorije kontakta prvog pacijenta, tako i lanca snabdevanja tržišta Huanan, za kojim je tražila SZO, očigledno već nije sprovela Kina.

Profesorka Mauren Miler, epidemiolog zaraznih bolesti sa Univerziteta Kolumbia, rekla je: „Neverovatno je da ovo istraživanje nije urađeno. Nije realno, s obzirom da tamo imaju naučnike svetske klase i tehnologiju u koju su ulagali tokom poslednjih 20 godina. Oni su sofisticirani, razumeju puteve prenosa i godinama rade na njima“.

Miler je rekao da je zaraza pacijenta 8. decembra – bez ikakvog direktnog kontakta sa vlažnim pijacama ili egzotičnim putovanjima – pokazala da je prenos virusa u zajednici već bio u decembru. „Kratkoročno i dugoročno štetno za Kinu jeste pokušaj sakrivanja činjenice da je ovaj virus započeo u Kini i izvozio se širom sveta“, rekla je ona.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar