Tedros Adhanom Gebrejesus
Tedros Adhanom Gebrejesus; Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je zabrinutost jer je istovremeno širenje delta i omikron soja izaziva, kako je naveo, cunami slučajeva zaraze.

Ipak, istakao je da se nada da će najgori deo pandemije ostati u 2021. godini kao i da je prerano da se zaključi da omikron razvija lakšu kliničku sliku.

PROČITAJTE JOŠ:

Omikron soj je prvi put zabeležen u Južnoj Africi prošlog meseca, a već je postao dominantan soj u SAD i delovima Evrope.

Gebrejesus je apelovao na sve zemlje da do jula vakcinišu 70 odsto svog stanovništva. Do sada su samo 92 članice SZO od 194 uspele da imunizuju više od 40 odsto stanovništva.

Prema podacima SZO, broj novozaraženih prošle nedelje porastao je u celom svetu za 11 odsto u odnosu na pretprošlu nedelju. Od 20. do 26. decembra registrovano je oko 4,99 miliona slučajeva zaraze.

„Veoma sam zabrinut jer omikron, koji je prenosiviji i cirkuliše u isto vreme kad i delta, dovodi do cunamija slučajeva“, rekao je direktor SZO na konferenciji za novinare. To će, dodao je, dodatno biti pritisak na već izmorene zdravstvene radnike i zdravstvene sisteme koji su na ivici kolapsa.

Bonus video: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)