Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je danas da ne treba gajiti iluziju da je dovoljno dati stanovništvu buster doze vakcina da se izađe iz pandemije kovida-19.

„Ni jedna zemlja ne može da izađe iz pandemije buster dozama i buster doze nisu zeleno svetlo koje treba slaviti kao što se predviđa“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na konferenciji za novinare u Ženevi.

PROČITAJTE JOŠ:

Neselektivni programi sa dodatnim buster dozama imaju sve šanse da produže pandemiju pre nego da je okončaju time što se raspoložive doze vakcina preusmeravaju ka zemljama koje već imaju visoku stopu vakcinacije, čime se daju veće mogućnosti virusu da se širi i mutira, rekao je Tedros.

„Važno je setititi se da je velika većina hospitalizovanih i umrlih među osobama koje nisu vakcinisane, a ne onima koji nisu dobili buster dozu“, rekao je on.

„I treba biti vrlo jasan oko činjenice da vakcine ostaju efikasne protiv delta soja kao i protiv omikron soja“, rekao je on.

Prema odboru stručnjaka SZO za vakcionacionu politiku (SAGE), najmanje 126 zemalja već je dalo instrukcije za davanje buster doze vakcine, ili za dodatnu vakcinaciju, na prime dece, a njih 120 već je počelo kampanje u tom smislu.

U velikoj većini slučajeva radi se o bogatim zemljama ili zemljama sa srednjim prihodima dok ni jedna siromašna zemlja još nije uvela program dodatnog vakcinisanja, naveo je taj odbor SZO u saopštenju objavljenom danas.

Bonus video: Vakcinacija na svakih 6 meseci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar