kalendar vakcinacije
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da veruju da prednosti AstraZenekine vakcine protiv koronavirusa prevazilaze rizik od potencijalnog razvoja tromba.

Pročitajte još:

SZO je u sredu saopštila da i dalje ispituju bezbednost AstraZenekine vakcine nakon što je dvadesetak zemalja EU suspendovalo njenu upotrebu posle izveštaja da su neki pacijenti posle vakcinacije razvili tromb. Iz Svetske zdravstvene organizacije navode da i pored toga veruju da prednosti vakcine protiv bolesti koja je ubila više od 2,6 miliona ljudi prevazilaze rizike.

Na 17 miliona vakcinisanih ovom vakcinom u svetu, prijavljeno je 40 slučajeva tromboze i plućne embolije i nekoliko smrtnih ishoda što je dovelo do sumnje u bezbednost vakcine.

„Trenutno, SZO smatra da prednosti AstraZenekine vakcine prevazilaze rizike i preporučuje da se nastavi sa upotrebom vakcine“, navodi se u saopštenju agencije.

Kejt O’Brajan, direktorka odeljenja za imunizaciju i vakcine SZO rekla je danas da panel stručnjaka i dalje razmatra da li postoji veza između krvnih ugrušaka koji su se pojavili kod nekih vakcinisanih i vakcine.

I Evropska agencija za lekove i SZO i AstraZeneka insistiraju da je vakcina, koja je razvijena u saradnji sa Oksfordskim univerzitetom, bezbedna i da ne postoji veza između cepiva i prijavljenih trombova. Sa njima su se saglasili i zvaničnici EU koji smatraju da prednosti vakcine prevazilaze sve eventualne rizike.

Međutim, tri najveće zemlje EU – Nemačka, Francuska i Italija – kao i sijaset drugih su suspendovali upotrebu vakcine što je nanelo dodatni udarac već sporoj imunizaciji Unije.

Iz sveta i regiona čitajte:

Suspenzija AstraZeneke i troma imunizacija predstavljaju i pretnju današnjoj odluci Evropske komisije da do leta uvedu takozvane kovid pasoše, odnosno „digitalne zelene sertifikate“ koji bi trebalo da olakšaju putovanje unutar Unije.

Do sada je vakcinom švedske kompanije imunizovano više od 11 miliona Britanaca i nije prijavljen nijedan ozbiljniji problem ili nuspojava.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Katarina Barli kaže da ni EU ni EMA ne mogu mnogo toga da urade da poguraju plan vakcinacije unutar bloka.

„EU nema toliki autoritet nad državama članicama. Zbog toga, ako jedna zemlja proceni da je vakcina previše rizična i ne želi više da je primenjuje, raste pritisak i na druge da to urade jer javnost sada misli da je vakcina opasna“, rekla je ona Dojče veleu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)