izrael vakcina protiv korone
Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao je sve članove parlamenta da se usprotive novoj koaliciji čije osnivanje je objavio mandatar za sastav vlade Jair Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid). Hoće li mu to poći za rukom ostaje da se vidi, a sudeći po pisanju svetskih medija, Netanijahu će uskoro otići u opoziciju. Da li su tome "kumovale" i afere još uvek aktuelnog premijera?

PROČITAJTE JOŠ:

Netanjahu, prvi je premijer na dužnosti u izraelskoj istoriji kojem se sudi. Optužen je za primanje mita, prevaru i povredu poverenja u tri odvojena slučaja. Suđenje je prvobitno trebalo da počne u martu prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa, pa je ceo proces krenuo krajem maja 2020. godine.

Očekuje se da će suđenje trajati godinama. Ako Netanjahu bude osuđen za korupciju, mogao bi da dobije i do deset godina zatvora. On je do sada odbijao da podnese ostavku zbog ovog procesa koji se vodi protiv njega.

Za šta je Netanijahu optužen?

Tužioci optužuju Netanjahua da je sistematski primao skupe poklone i nastojao da poboljša medijsko izveštavanje o sebi u zamenu za usluge. U februaru ove godine pred jerusalimskim okružnim sudom negirao je sve sve optužbe protiv sebe. Isto je učinio i početkom aprila.

Među ostalim optužbama, Netanijahu se sumnjiči da je dodelio beneficije telekom divu Bezeku dok je držao portfelj ministarstva komunikacija, za vreme premijerskog mandata. Zauzvrat, navodno je informativna stanica Walla u vlasništvu Bezeka povoljno izveštavala o Netanijahuu. Uz istragu o Bezeku pokrenuta su još dva slučaja, prenosi Hina.

U jednom je Netanjahu optužen da je pregovarao s izdavačem kritičkog lista Jediot Ahronot kako bi list poboljšao svoje izveštavanje o njemu, u zamenu za slabljenje pronetanijahuovskog lista Izrael Hajom.

On i njegova supruga Sara navodno su između oktobra 2011. i decembra 2016. od izraelskog filmskog producenta Arnona Milčana i i australijskog biznismena Džejmsa Pakera „stalno opskrbljivani“ kutijama skupih cigara i šampanjca, kao i drugim poklonima u vrednosti od ukupno 192.000 dolara.

Zauzvrat, Netanijahu je navodno intervenisao u korist oslobađanja Milčana od poreza te da mu je sredio američku vizu, prenosi Hina.

Protesti protiv Netanjahua

Od kada se saznalo za optužbe protiv još uvek aktuelnog premijera Izraela, javnost je bila podeljena. Iako mu se sudi, on i dalje ima podršku svojih pristalica. I oni koji ga podržavaju i oni koji ga ne podržavaju prethodnih meseci više puta izlazili su na ulice na proteste.

Rami Matan, pukovnik u penziji, redovno ide na demonstracije protiv Netanijahua.

„Moralno je pogrešno da premijer ujutro vodi vladu, a popodne mora da se brani pred sudom“, kaže Matan posle jedne akcije vojnih veterana ispred premijerove rezidencije i dodaje: „Trebalo bi da se pobrine oko dokazivanja svoje nevinosti, da podnese ostavku i da nas i zemlju ostavi na miru“.

Nasuprt tome, Netanijahuove pristalice i pre svih on lično, u ovom procesu vide zaveru levice, medija i pravosuđa protiv njega.

„U taboru desnice optužbe vide kao lažne vesti, levica hoće da on ode. A između je masa koja kaže: ‘U redu, postoji pravosudni sistem kojem verujemo i hajde da vidimo šta će biti'“, kaže Uri Dromi, šef jerusalimskog Pres kluba i portparol vlade za vreme Jicaka Rabina i Šimona Peresa, prenosi Dojče vele.

Optužbe protiv njegove žene

Sara Netanjahu je 2018. godine bila optužena za prevaru i zloupotrebu poverenja. Godinu dana kasnije kažnjena je sa oko 15.000 dolara. Na osnovu sporazuma je priznala manje optužbe.

Kancelarija državnog tužioca je navela da će supruga premijera platiti dodatne kazne kako bi se zatvorio slučaj u kojem se optužuje da je naručivala jela iz luksuznih restorana iako je u zvaničnoj rezidenciji bio za stalno zaposlen kuvar. Netanijahu je tada izjavio da je njegova supruga osuđena za krivično delo samo zato što je udata za njega i zato je izložena političkom progonu.

Jerusalimski okružni sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je ona potpisala sa tužilaštvom povodom optužbi da je zloupotrebila oko 100.000 dolara državnog novca na preskupa jela.

Ovo nije usamljen slučaj. Gospođa Netanjahu radi šta god joj se prohte.

Prošle godine je prekršila mere izolacije vlade svog supruga jer je frizer došao u rezidenciju da je ošiša iako Izraelcima tada zbog pandemije nije bilo dozvoljeno udaljavanje od mesta stanovanja dalje od jednog kilometra osim ako je neophodno.

Friziranje i poseta salonima lepote ne smatra se neophodnim, a takođe su tada bile zabranjene kućne posete. Pošto Sara Netanjahu nema zvanični status, ona nema prava na izuzeće za takve usluge za razliku od svog supruga.

Zvaničnici koji je predstavljaju rekli su tada da je verovala da može da se frizira za snimanje video poruke o značaju nošenja maski u vreme pandemije, a uoči verskog praznika Sukota.

Netanjahuov sin obilazio striptiz klubove

Jedna zaposlena u striptiz klubu u Tel Avivu izjavila je 2018. godine da je sin premijera Jair Netanijahu nekoliko godina dolazio u takve klubove.

Netanijahuov stariji sin nije mario da li ga je neko video i što su ga pratili telohranitelji, preneli su izraelski mediji prateći reagovanja na emitovanje audio snimka razgovora iz 2015. godine u kome se omalovažavaju striptizete, kelnerice i druge žene, uključujući jednu Jairovu bivšu devojku. Ta devojka je u međuvremenu izrazila nezadovoljstvo zbog takvog rečnika i žaljenje što se zabavljala sa premijerovim sinom.

Na snimku se čuje takođe prepirka pripitog Jaira Netanijahua i njegovog druga, sina jednog od najbogatijih Izraelaca Kobija Maimona o gasnom sporazumu za koji je Netanijahuov sin verovao da je obezbedio milijarde dolara tom tajkunu.

Snimak je objavio Kanal dva izraelske televizije u trenutku kada se protiv Netanijahua vode dve istrage, uključujući onu koja se tiče primanja skupih poklona od pristalica milijardera.

„Moj tata je sredio 20 milijardi dolara za tvog tatu, zašto se prepireš sa mnom oko 400 šekela (115 dolara)“, rekao je Jair Netanijahu, sudeći po snimku u razgovoru sa svojim prijateljem nakon što su izašli iz striptiz kluba.

Netanijahu je naknadno rekao da je tih 400 šekela bilo namenjeno za prostitutku.

Snimak je izazvao ogorčenje i podstakao pitanja o vozaču i telohranitelju koji su išli s Jairom Netanijahuom u takve razvratničke obilaske klubova, navodi AP. Sumnja se da je Netanijahuovog sina snimio vozač.

Najviše reakcija izazvalo je pominjanje kontroverznog sporazuma o gasnim poljima pronađenim u Sredozemnom moru u vreme kada hiljade Izrelaca svake subote protestuje zbog korupcije vlade i poziva na Netanijahuovu ostavku, prenosi Beta.

Premijer Izraela je rekao da su on i njegova supruga Sara odgajali svoju decu da poštuju žene i da mu je sin bio pod uticajem alkohola u razgovoru s prijateljima ispred striptiz bara u odgovoru na emitovanje snimka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar