Foto:Peru Presidency/Handout via REUTERS

Peruanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Astete, dala je ostavku nakon otkrića da su se predstavici vlade vakcinisali puno pre šire javnosti.

Južnoamerička država teško je pogođena pandemijom, a njen zdravstveni sistem je preopterećen, te se ciljani program vakcinisanja zdravstvenih radnika sprovodi tek od 8. februara.

Nakon negodovanja javnosti zbog toga što su političari vakcinisani uprkos tome što nema datuma za vakcinisanje stanovništva – barem dva ministra u vladi su dala ostavku.

Elizabet Astete tvitala je u nedelju da je njenu ostavku prihvatio predsednik Francisko Sagasti. U izjavi navodi da je vakcinisana 22. januara, nazvavši to „ozbiljnom greškom“. Predsednik Sagasti je za američki televizijski kanal rekao da je „ogorčen i besan“ zbog tog vakcinisanja ministara.

Foto:Luis IPARRAGUIRE / AFP / Profimedia

Peru je tek počeo program imunizacije, i to sa zdravstvenim radnicima, početkom februara kad je primio 300.000 doza kineske vakcine. Za sada još nema datuma za javno vakcinisanje, ali vlada rekla da namerava do jula da vakciniše 10 miliona ljudi.

Peruanski mediji nagađaju da su mnogi neimenovani političari već vakcinisani. Peru, država s 33 miliona stanovnika, ima više od 1,2 miliona zaraženih i blizu 43.500 umrlih od koronavirusa.

Izvor: Hina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar