Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/MENAHEM KAHANA / POOL

Izrael je koristio špijunski softver kompanije NSO grupe kao centralni stub diplomatske politike u proteklim godinama, sudeći po izveštaju Njujork tajmsa.

Ta zemlja je čak dala ovlašćenje saudijskom prestolonasledniku princu Muhamedu bin Salmanu da koristi softver Pegaz (Pegasus) ne bi li se približila Saudijskoj Arabiji.

Godine 2020. tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu je odobrio da Saudijska Arabija koristi Pegaz, koji se smatra najboljim špijunskim softverom u svetu, u telefonskom razgovoru sa saudijskom prestolonaslednikom, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa.

Portparol bivšeg premijera Izraela je izjavio za taj američki list da je tvrdnja da je Netanjahu nudio stranim liderima „takve sisteme u zamenu za druge mere potpuna laž“.

PROČITAJTE JOŠ:

Izrael nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom i Izraelcima je zabranjeno da se bave biznisom u toj kraljevini, a izraelski list Harec je otkrio da se u cilju razvoja diplomatskih odnosa pomoglo uspostavljanju veza između nje i izraelskog sektora špijunskih softvera.

NSO grupa nije jedina prodavala špijunske softvere Saudijcima, kako se navodi, već su to 2019. godine činile i firme Kvadrim (Quadream) i Selebriti (Cellebriti), druge izraelske kompanije sajber špijunaže.

Posle otkrića da se softver za hakovanje NSO grupe koristio protiv novinara i aktivista za ljudska prava, NSO grupa se našla na udaru kritika.

Prošle nedelje je predsedavajući kompanije podneo ostavku nakon izveštaja da je softver Pegaz koristila izraelska policija i da je zaposlena u Hjuman rajts voču u Bejrutu bila meta hakovanja.

Izraelski mediji prenose da je saudijski prestlonaslednik direktno zvao Netanjahua da obnovi isteklu licencu kraljevine na softver Pegaz u zamenu za otvaranje saudijskog vazdušnog prostora za izraelske avione.

Kako je navedeno, pošto je licenca Rijada istekla, Ministarstvo odbrane Izraela je odbilo da je obnovi zbog navodne zloupotrebe špijunskog softvera, što je očita aluzija na slučaj Džamala Kašogija saudijskog novinara koji je navodno praćen zahvaljujući Pegazu i na kraju ubijen 2018. godine.

Bez licence NSO ne bi mogao da omogući Saudijskoj Arabiiji rutinsko održavanje softvera.

Uprkos pozivima prinčevih savetnika, rukovodilaca NSO grupe i Mosada, izraelsko Ministarstvo odbrane nije rešilo slučaj i zato je prestolonaslednik pozvao Netanjahua i zatražio da se licenca obnovi.

Posle tog poziva objavljen je niz sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i zemalja Zaliva, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata 2020. godine.

Usledili su sporazumi i sa Marokom i Sudanom.

Ključni deo sporazuma navodno je bila dozvola za korišćenje saudijskog vazdušnog prostora prvi put za izraelske komercijalne letove na putu do Zaliva.

Pegaz je prvi put prodat kraljevini pod nadzorom prestolonaslednika 2017. godine za 55 miliona dolara, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa.

Za Netanjahua je bilo važno da Saudijci budu zadovoljni u jeku diplomatske inicijative koja će učvrstiti njegovu poziciju državnika, zvanično približavanje Izraela i nekoliko arapskih država.

Bonus video: ŠPIJUNSKA AFERA POTRESA SVET

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar