Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Svet je juče obišla vest o prvoj efikasnoj vakcini protiv koronavirusa koja bi mogla da zaista promeni čitav svet. Ipak, ni ovu Fajzerovu, kao ni bilo koju prethodno najavljivanu vakcinu, neće zaobići teorije zavere.

Prva vakcina protiv koronavirusa može da spreči da više od 90 odsto ljudi dobije virus, pokazale su preliminarne analize, a iz kompanija Fajzer i Biontek (Pfizer and BioNTech), koja je proizvodi, vest je saopštena uz komentar da je ovo „sjajan dan za nauku i čovečanstvo“.

Pročitajte još:

Otkada je pandemija počela, na društvenim mrežama i drugim onlajn platformama zabeležen je neverovatan skok dezinformacija – a najopasnije su, podrazumeva se, antivakcinaške teorije zavere.

Neki mediji preneli su da su kanali teoretičara zavera na društvenim mrežama već preplavljeni različitim dezinformacijama i neosnovanim tvrdnjama.

Neki su upozoravali, bez ikakvih dokaza, da će vakcina imati ozbiljne neželjene efekte; drugi su, takođe bez dokaza, tvrdili da je vakcina zapravo tajni čip koji će nam kontrolisati umove.

Ako je dan bio sjajan za nauku, za još uvek aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa baš i nije.

Kao i inače kada mu stvari nisu po volji, javio se na Tviteru i u tiradi objava tvrdio da su Fajzer i druge kompanije samo čekale da se predsednički izbori održe kako bi objavile pronalazak efikasne vakcine protiv korone.

Dodao je i da pomenuta agencija i Demokratska stranka nisu želele da „zabeleži pobedu otkrićem vakcine, već su čekali pet dana da to objave“, a stariji sin Donald Džunior pružio mu je podršku u širenju ovih dezinformacija, pa je i on na svom Tviter nalogu ukazao na simptomatičnost datuma objavljivanja vesti o vakcini.

Tramp se dotakao, očekivano, i budućeg predsednika Bajdena.

„Da je Bajden bio predsednik, ne biste imali vakcinu još četiri godine, niti bi je FDA odobrila tako brzo. Birokratija bi uništila milione života“, naveo je.

Na mrežama se piše i da je tajming objavljivanja vesto o vakcini zapravo maslo „duboke države“ koja želi da svrgne Trampa.

Neverovatno je da je Tramp uspeo da istovremeno plasira dva paralelna narativa – jedan o tome da je Fajzer namerno čekao da prođu izbori, dok s druge strane zasluge za vakcinu pripisuje upravo njemu.

Njegova ćerka Ivanka Tramp i potpredsednik Majk Pens već su na Tviteru napisali da je vakcina konačno pronađena zahvaljujući predsedniku Trampu u okviru državnog programa za razvoj vakcine, ali je Fajzer zapravo jedini proizvođač vakcine koji nije učestvovao u programu baš zato – da bi izbegao politizaciju.

Otuda se raspetljala čitava nova teorija zavere da su demokrate poput Džoa Bajdena i Kamale Haris na prvom mestu – antivakcinaši zato što su govorili da nisu sigurni da je pametno primiti „Trampovu vakcinu“ zbog straha od efikasnosti i (ne)dovoljne ispitanosti. Na Tviteru se dele njihove izjave koje su, kako svaka teorija zavere nalaže, izvučene iz konteksta pošto su demokrate zapravo ukazivale na činjenicu da Tramp koristi ne samo pandemiju, već i vakcinu za sticanje političkih poena.

Ipak, daleko od toga da će ova teorija da je vakcina upotrebljena za svrgavanje američkog predsednika ostati jedina; jedna od vodećih britanskih fektčeking organizacija odmah se pripremila za poplavu antivakcinaških objava na internetu koje će neminovno uslediti po objavljivanju vesti o vakcini.

Jedna od teorija koja se proširila na internetu je i da vakcina kompanije Fajzer radi tako što će ljude prvo zaraziti koronavirusom, mada se drugi tabor na mrežama zdužno trudi da objasni da to nije slučaj i da vakcia funkcioniše na drugačiji način.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare