Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Pandemija koronavirusa sa sobom je donela i navalu različitih teorija zavere, od kojih su neke jako popularne i na domaćim mrežama i raznim aplikacijama za dopisivanje, preko kojih se šire možda čak i brže od same zaraze.

Od pojave smrtonosnog virusa, koji je do sada odneo više od 7.500 života širom sveta, krajem 2019. u kineskom gradu Vuhanu, neprestano smo svedoci sve većeg broja teorija, koje imaju sve odgovore – i gde je virus nastao, i zašto, i kako. Jedina stvar koja fali svim ovim teorijama jesu konkretni dokazi da su tačne, što ih u neku ruku čini još primamljivijim, jer nam daju osećaj kao da smo saznali nešto tajno, nešto što drugi ne znaju.

To ih ujedno čini i jako opasnim, jer je i bez bombastičnih teorija koje vam vaša tetka šalje preko Vajbera, svet u trenutku pandemije već dovoljno sluđen i uplašen. Ovo su neke od najčeščih i najluđih teorija zavere sa kojima se ovih dana susrećemo.

Virus su napravili Amerikanci da bi uništili kinesku ekonomiju

Foto: EPA-EFE/DOUG MILLS

Više se ni ne zna odakle je potekla ova teorija, ali se proširila ne samo po društvenim mrežama, već i po pojedinim medijima. Prema ovoj teoriji, za koju ne postoje nikakvi dokazi, budući da ekonomske sankcije protiv Kine nisu uspele, američka vlada je skovala plan da ih napadnu biološkim oružjem. Pripadnici američke vojske, koji su boravili u Vuhanu u okrobru 2019. godine, ujedno su i doneli virus, koji je nekoliko meseci kasnije počeo da odnosi živote. Teoriju su potkrepili i neki kineski zvaničnici, a neka verzija iste priče završila je i na ruskom Prvom kanalu, uz dodatak da su Amerikanci možda virus napravili i da bi mogli Kinezima da prodaju vakcine.

Kinezi su sami napravili virus u laboratoriji

Si Đinping; Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Druga teorija nalaže da su Kinezi sami napravili koronavirus, u želji da razviju moćno biološko oružje, koje im je, nažalost, pricurilo. Kao glavni dokaz se navodi činjenica da se u Vuhanu nalazi jedina kineska državna laboratorija koja može da se bavi ispitivanjem smrtonosnih virusa, u sklopu Instituta za virologiju. Čitava priča je krenula da se širi nakon što je kineski predsednik Si Đinping, odmah po izbijanju epidemije, izjavio da je bezbednost laboratorija u tom trenutku pitanje od nacionalnog značaja.

Bil Gejts je kriv za sve

Osnivač Majkrosofta našao se na meti ljubitelja teorija zavere ovih dana, kada je njegov snimak za Ted Talk konferencije iz 2015. postao viralan. Gejts je tada govorio o tome kako jako zarazan virus može da bude smrtonosniji od rata. Kao da to nije dovoljno, fondacija Bila i Melinde Gejts je u oktobru 2019. u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i centrom „Džon Hopkins“ učestvovala na okruglom stolu, koji se bavio upravo temom da li smo spremni da se suočimo sa pandemijom. Svega dva meseca kasnije, počela je epidemija koronavirusa, koja je zatim prerasla u pandemiju. Iz „Džon Hopkins“ centra su demantovali ovakve navode, ali prekasno. Teorija je rođena.

5G mreža je izazvala Kovid-19

Foto: Xiao Yijiu / Avalon Editorial / Profimedia

Peta generacija mobilnih mreža, poznatija jednostavno kao 5G mreža, odavno je trn u oku ljubitelja ovakvih teorija, pa se tako sa njom povezuje sve – od dobijanja raka, do pojave koronavirusa. Naime, Vuhan je među prvim gradovima u Kini koji su dobili 5G mrežu, i upravo to je grad u kojem se pojavio novi virus. Slučajnost? Pa, ako gledamo realne činjenice – da. Ali, teorija kaže da ova mreža proizvodi opasno zračenje, koje nam smanjuje imunitet i opasno je po ljudsko zdravlje, a koronavirus nije uopšte virus, već trovanje tim opasnim zračenjem. Čitava teorija je bazirana na istraživanju starom 20 godina, koje je u međuvremenu opovrgnuto. Takođe, Vuhan je samo jedan od 16 gradova u Kini koji su dobili 5G internet u isto vreme.

Žena koja jede slepog miša je sve pokrenula

Vang Mengin
Vang Mengin; Foto: Screenshot Youtube

Jako popuaran video kineske blogerke Vang Mengin, na kom se vidi kako jede slepog miša, nedeljama se širio društvenim mrežama kao dokaz da je baš od nje krenuo virus. Naime, pretpostavlja se da je novi koronavirus potekao upravo od slepog miša, ali video ove devojke nema veze sa aktuelnom pandemijom. Nastao je 2016, a blogerka je u međuvremenu bila prinuđena da se javno izvini svima.

I naravno – vanzemaljci

Nijedna lista teorija zavera ne bi bila kompletna bez spominjanja „malih zelenih“. Prema nekim teorijama, koronavirus je zapravo prvi kontakt koji smo ostvarili sa vanzemaljcima, budući da je stigao iz svemira. Tvrdnju potkrepljuju snimci meteora koji je eskplodirao na nebu iznad severoistočne Kine sredinom oktobra i doveo do zaista magičnih prizora. Meteor je, veruju pojedini, sa sobom doneo i virus. Stručna javnost se većinom slaže da je ovo malo verovatno, jer meteor nije ni stigao do Zemlje, a čak i da jeste, virus ne bi uspeo da preživi temperaturu od preko 600 stepeni, do koje bi stigao meteor prolazeći kroz atmosferu. Takođe, velika sličnost ovog virusa sa SARS-om i MERS-om, koji nisu stigli iz svemira, govore u prilog tome da aktuelni koronavirus takođe potiče sa Zemlje. Čudili se ili ne.