Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

NATO će danas održati hitan sastanak na zahtev Poljske koja se pozvala na primenu člana 4 NATO ugovora, nakon što su dve osobe poginule u raketnom udaru u selu Przevodov na istoku Poljske, blizu granice s Ukrajinom.

Američki obaveštajac je rekao da su istok Poljske pogodili ruski projektili, dok Pentagon trenutno kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama.

Jedan od diplomata je rekao da će NATO postupiti oprezno i ​​da mu je potrebno vreme da proveri kako se tačno dogodio incident.

Prema članu 4. Ugovora o osnivanju alijanse, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa bezbednošću zemlje članice.

Trideset država članica NATO tada započinje službene konsultacije na zahtev ugrožene članice. U razgovorima se razmatra postoji li pretnja i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Podsetimo, danas su odmah nakon vesti o eksploziji oglasile članice NATO-a Estonija i Letonija, a ministarstvo spoljnih poslova Estonije objavilo je da je ova zemlja „spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a i da su potpuno solidarni sa bliskim saveznikom Poljskom“.

Ministar odbrane Letonije takođe je ponudio podršku i izrazio „saučešće poljskoj braći po oružju“ i naveo da je „zločinački ruski režim ispalio rakete koje ciljaju ne samo na ukrajinske civile, već su i pale na teritoriju NATO-a u Poljskoj“.

Nakon eksplozije u Przevodovu oglasilo i Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da su izveštaji poljskih medija i saopštenja zvaničnika da su ruske rakete pogodile teritoriju Poljske namerna provokacija u cilju eskalacije situacije, te da „nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice ruskim sredstvima uništenja“.

Bez obzira na tvrdnje Rusije i Ukrajine, čeka se da se sprovede zvanična istraga, a nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da će se u dogledno vreme utvrditi čija je raketa, odakle je doletela, pod kojim uglom je pala, kao i da su pretpostavke da su u pitanju stare krstareće rakete iz doba Sovjetskog Saveza.

***

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar