Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže za N1, povodom raketa koje su večeras pale na teritoriju Poljske i usmrtile dve osobe, da će se u dogledno vreme utvrditi čija je raketa, odakle je doletela, pod kojim uglom je pala, kao i da su pretpostavke da su u pitanju stare krstareće rakete iz doba Sovjetskog Saveza.

Tvrdi da nema sumnje da će uslediti reakcija, „teško je predvideti kakva i koliko će žestoka bila“, jer se radi o članici NATO. Nada se da NATO neće primeniti član 5 koji kaže da je napad na jednu članicu alijanse napad na celu alijansu.

„Nadam se da će razum NATO prevagnuti i da će se suzdražati od toga“, rekao je on.

„Iz 70 i više godine duge istorije Moskve i NATO, ovo je prvi slučaj da dve rakete iz Moskve padaju na teritoriju jedne članice NATO, to je ozbiljna provokacija koja mora dobiti adekvatan odgovor“, kazao je Đukić.

Dodaje da „NATO ima širok spektar mogućnosti kako da odgovori, a ono što je sigurno da će rat u Ukrajini poprimiti potpuno novi obrt i novu eskalaciju i da će se nekim stvarima koje su do sada zapinjale oko snabdevanja Ukrajine oružjem sa Zapada, naročito što se tiče aviona F 16 i raketa dometa 300 i više kilometara ovime biti otvoren put“.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar