Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

Smrt četvorogodišnje Lize Dmitrijeve u ruskom raketnom napadu na grad Vinicu u četvrtak, postala je simbol krvavog sukoba u Ukrajini u kojem smrt često dolazi bez upozorenja, piše Gardijan.

Liza je u trenutku granatiranja bila sa majkom Irinom koja je u napadu izgubila nogu i nalazi se u bolnici u teškom stanju.

Na društevenim mrežama kruže brojne fotografije i snimci devojčice i njene majke, kao i snimak koji je nastao samo 90 minuta pre krvavog napada na Vicinu. Na tom videu devojčica šeta sa mamom gurajući kolica.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je osudio napad na Vinicu kao „otvoreni teroristički čin“, prenosi Gardijan.

Lizina majka je odvela ćerku u obrazovni centar za koji se verovalo da je daleko od fronta, četiri sata vožnje zapadno od Kijeva.

Na prvom snimku se vidi liza u 9.38 u belim helankama kako gura sopstvena kolica. Kosa joj je vezana belom šnalom u obliku leptira. Liza se osmehuje i gleda svoju majku koja hoda pored nje. Na momente u kadar uđe i Irina, obućena u belo stidljivo se smejući.

Nešto pre 11 ujutru, majka i ćerka izlaze da prošetaju trotoarom duž jedne strane centralnog trga, prolazeći gradski Dom oficira, zgrade iz bivše sovjetske ere koja se sada koristi kao kulturni centar za koncerte i nastupe.

Potom je nešto posle 11 sati usledio napad u kojem je poginulo 23 ljudi, među kojima je i malena Liza. Tri projektila ispaljena sa ruske podmornice na Crnom moru, pogodila su trg u blizini kulturnog centra. Razneli su prozore na zgradama, automobile i odneli brojne živote.

Usred pokolja, nastalo je još još snimaka koji pokazuju kako Liza leži mrtva u svojim prevrnutim kolicima. Na jednoj slici se vidi ruka vojnika kako poseže za kolicima. Gust dim ispunjava nebo.

Liza je jedno od troje dece ubijenih u napadu. Njena majka je preživela eksplozija ali sa teškim povredama. Lokalne novine su razgovarale sa Irininom prijateljicom.

Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

„Ona je moja najbolja prijateljica. Obe imamo ‘sunčanu decu'“, rekla je Lidija Vojtenko, koristeći ukrajinski izraz za decu sa smetnjama u razvoju. „Zajedno smo iznajmljivale stan“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ira je bila pri svesti kada je odvedena na odeljenje intenzivne nege, ali Liza je umrla na licu mesta. Ne mogu reći više, previše je teško“, dodala je.

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, rekla je da je prepoznala devojčicu sa božićnog videa koji je napravila za proslavu praznika.

„Danas smo bili užasnuti kada smo videli fotografiju prevrnutih kolica za bebe u Vinici. A ona sam čitajući vesti, shvatila da poznajem tu devojčicu“, rekal je Zelenska. „Upoznali smo se snimajući spot za božićne praznike“, rekla je.

Na pomenutom videu se može videti kaok Liza oslikava božićne ukrase sa prvom damom Ukrajine.

BONUS VIDEO: Svedočenja Ukrajinaca posle raketiranja tržnog centra u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar